Украјински сценарио за Казахстан


Председник Нурсултан Назарбајевј упозорио је народ Казахстана да ће сваки покушај да се понове догађаји који су изазвали украјинску кризу бити сурово сузбијен.

Али казашки председник је на власти од 1989. године Где је погрешио?


Протести због аграрне реформе

"Народ Казахстана не жели да се у нашој земљи понови Украјина. Знам то, па нека чују сви. Против оних који то покушају применићемо најтеже мере - да не кажу после да их нисам упозорио" - рекао је председник Нурсултан Назарбајев на састанку владе 5. маја.

На том истом састанку, Назарбајев је издао декрет о мораторијуму на амандмане Закона о земљишту Казахстана, по којима би странцима било допуштено да закупе земљиште на 25 година. Закон је требало да ступи на снагу 1. јула. Дакле, казахстански председник је јасно указао да су недавни немири у неколико места били директно узроковани изменама закона.

Људи су протествовали из страха да ће земљишна реформа омогућити кинеским предузетницима да покупују велике комаде земље. Али казахстански председник је на споменутом састанку владе прихватио оставку лица задуженог за земљишну реформу, министра привреде Ерболата Досајева, и одредио нову комисију за рад на Закону о земљишту, уз коментар да ако народ не жели такве промене, онда ни држави не требају.

Но,  демонстранте је назвао провокаторима. По казашкој ТВ, протесте су организовали "спољашњи непријатељи". Међутим, стручњаци сматрају да су ти протести једноставно израз економских потреба и захтева становништва - пише "Комерсант".

Недавне спонтане демонстрације ставиле су Казахстан пред највећи изазов од 2011. године, када је у сукобима са полицијом убијено 16 радника нафтног постројења у граду Жанаозен.


Да ли је Казахстан заиста савезник Русије?

"На читавом постсовјетском простору теку процеси консолидације ултралибералних и националистичких снага. Либералистичким ултрашима су заједнички прозападни ставови, а нациналистима не толико антируски погледи колико величање свог народа. Казахстанска власт покушава да балансира, иако националисти, а нарочито либерали у интелектуалним круговима, веома успешно пласирају своје идеје" - каже Дмитриј Александров, стручњак Руског института за стратешка истраживања.

Александра Докучајева, руководилац Одељења за дијаспору и миграцију Института земаља ЗНД, сматра да све постсовјетске државе своју независност граде на независности од Русије:

"Није било борбе за национално ослобођење код народа СССР-а. Дакле, није било разлога за пропаст државе СССР. Али треба оправдати своју независност, а онда му антируска платформа дође врло згодна. Ипак, има и нечег што им и није тако црно - на учешће у Великом отаџбинском рату тамо гледају као на борбу за слободу државе. Али је туга што су два последња покољења Казахстанаца одрасла учећи да је Русија колонизатор, и да се према њој односе као бившој империји која је угњетавала њихов народ."

Ми би смо додали да је "Кримско пролеће" подстакло националистичку настројеност, што се види по казашким медијима. Има Казахстанаца који и данашњу Русију сматрају за агресора. На тој основи, Сорошева фондација, УСАИД и друге експозитуре ЦИА-е би лако могле да оркестрирају још једну "револуцију достојанства", овај пут у Казахстану.

"Земља је у Казахстану светиња", каже казахстански политиколог Едуард Полетајев. "Али одредбе Закона о земљишту ипак нису толико опасне као што се мисли, тачније, како их емотивно доживљавају. Тврдити да закон омогућава да странци или богаташи сву земљу покупују и обичне Казахе оставе без ичега - о томе нема говора... Разумевање амандмана на Закон о земљишту је погрешно. Но, казахстански сценарио заиста јесте сличан украјинском: папири. Тамо је почело са Споразумом о придруживању Европској унији, а овде зато што је Скупштина усвојила и одобрила Закон о земљишту. То је учињено пре много времена, а протести кренули недавно. Што значи да је било, морало бити, спољашњег или унутрашњег фактора дестабилизације."

А опет, гледајући с лепше стране и оптимизмом, да напоменемо да је председник Казахстана Нурсултан Назарбајев дошао у Москву да 9. маја на Дан победе присуствује војној паради, и да је свима честитао "празник свих".


Аутор: Љуба Љулко
Изворни текст на руском: Украинский сценарий для Казахстана уже написан
Извор: Ukrainian scenario now ready for Kazakhstan - PravdaReport
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!