Лицемерје, визит карта британског империјализма и елите

"Лондон нас оптужује за корупцију? Било би боље да помогне да се  средства врате." Тако је нигеријски председник реаговао на оптужбе премијера Велике Британије да је та афричка земља "фантастично корумпирана". Врхунско је лицемерје да о корупцији суди лик из "Панамских папира" и управља главним центром глобалног ланца корупције.
Речи Дејвида Камерона нису изречене пред камерама. Изрекао их је током пријема поводом 90. рођендана краљице Елизабете II у Бакингемској палати када је говорио о гостима позваним у Лондон на међународни форум за борбу против корупције. "Доћи ће и лидери неких фантастично корумпираних земаља, Нигерије и Авганистана - вероватно две најкорумпираније земље у свету" - рекао је Камерон без присуства камера.
Касније је то назвао "неизнуђеном грешком", али реакција је ипак уследила. Амбасада Авганистана у Лондону је издала саопштење да је борба против корупције један од главних приоритета председника Ашрафа Ганија. "Постигли смо значајан напредак у борби против систематског пљачкања великим државним уговорима за набавку и направили напредак у решењима по организационим питањима, такође и по питањима везаним са некажњавање ...  И зато није праведно на такав начин говорити о Авганистану."
Председник Нигерије Мухамад Бухари, који је дошао на конференцију у Лондону, такође је одбио да захтева извињење. "Не намеравам да тражим било какво извињење од било кога. Шта ће ми извињења. Мени треба нешто материјално. Оно што тражим јесте враћање (украдених) актива" - рекао је Бухари. Он је подсетио да Лондон, упркос захтеву, не жури да врати имовину Дипреј Аламиејесејга (Diepreye Alamieyeseigha), бившег гувернера богате нафтом покрајине Бајелса ухапшеног у Лондону на основу оптужби за прање новца 2005. године, али пуштеног уз кауцију.
Поменимо и друге нигеријске званичнике: бившег саветника председника за безбедност Самбо Дасукија, бившег нигеријског министра за нафту Дијезани Алисон-Мадуекеа, председника Сената Букола Сарака, који су покрали новац из буџета и депоновали га у Лондону.
То што Гани и Бухари нису терали мак на конац је разумљиво: зависе од западне помоћи. Али нигеријски сенатор Дино Мелаје (Dino Melaye) је рекао да Камерон треба да се извини за своју "неразумну" и "увредљиву" примедбу читавој држави - пише Дејли мејл.
"Нигерија, као и многе друге земље у целом свету, јесте корумпирана, али корупција је двосмерна. Велика Британија не може и даље стимулисати и акумулирати приходе од корупције, а затим за корупцију оптуживати другога"
- рекао је сенатор.
Уточиште за средства од корупције
"Не смемо заборавити ко обезбеђује сигурно уточиште за средства од корупције, Велика Британија и њене прекоморске територије су део глобалног проблема корупције", пише у саопштењу организације Транспаренси интернешенел (Transparency International). По рејтингу корупције, Нигерија је 2015. године заузела 136. место а Авганистан 166. од 167 земаља.
Примећујемо да се овај рејтинг који треба да одражава корупцију у јавном сектору доноси искључиво на основу изјава америчких невладиних организација. Наручиоци ове студије су одређене пословне структуре повезане са међународним корпорацијама. Зато се може извући закључак да је у великој мери политизован.
Тако је и могуће да је Украјина у 2015. побољшала своју позицију, дижући се са 142-ог места на 130. Али како такав напредак усагласити са речима ватреног борца против корупције Михаила Сакашвилија, који је у више наврата изјављивао да у Украјини тако лоше као што је данас никада није било. Чак и под Јануковичем, збаченог у Мајдану управо под изговором борбе против корупције.
Многи британски новинари и блогери оптужују Камерона да је лицемеран. Реч је о документима из архива компаније "Мосак Фонсека", објављеним 3. априла. У њима се говори да је премијеров отац Јан Камерон 1980. руководио оснивањем офшор фонда преко којег је избегао опорезивање богатих британаца. Тим фондом су се користили и актуелни премијер и његова супруга. Поред тога, новинари процењују да је више од половине фирми наведених у Панамским документима откривено у офшору Британских Девичанских острва.
Прљав новац у Европи
"Прљави новац иде у финансијске центре Запада, у Лондон - престоницу Британске империје - каже за Правда.ру Јуриј Солозобов, политиколог и директор међународних пројеката Института за националну стратегију Русије. Из корумпираних земаља у офшор компаније може да оде и до половине БДП-а. "Офшори" се оснивају на Британским Девичанским острвима и другим бившим територијама које су и данас под контролом краљевства, новац се пребацује преко друге, треће руке и пере кроз реалне финансијске институције, између осталих и оних из Лондона. Дакле, Лондон није уистину заинтересован за сузбијање корупције, нити елиминацију офшор система, нити повраћај новца покраденима."
Руски стручњак каже да је Запад изградио веома једноставан систем за корумпирање за земље у развоју: "Њихови поглавари су на кратком повоцу, њима намерно дају новац, наговештавајући да су дужни да део кредита или ММФ или Светској банци врате кроз неке друге структуре."
По Јурију Солозобову, лицемерје је визит карта и британског империјализма и британске елите:ако их уче у свим аристократским школама и на ​​свим британским универзитетима: ниси лицемер - нећеш имати каријеру."

Аутор: Љубов Љулко
Извор: "Черный нал" мира прячут в Лондоне
За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!