Имовина Јеврејима - на јесен

Почињу поступци реституције за страдале у Холокаусту. Поднети први захтеви из Београда, очекују се и из градова у Војводини



ПРВЕ расправе о захтевима јеврејске заједнице, по новом Закону о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које нису имале наследника, Агенција за реституцију одржаће у јуну. Како је за "Новости" потврдио директор Агенције Страхиња Секулић, позитивне одлуке очекују се већ крајем августа или почетком септембра.

- До сада је предато 15 захтева за повраћај имовине, а очекује се да ће их бити око 5.000. Рок је три године од доношења закона, што значи да рок тече од фебруара 2016. - каже Секулић.

Ових 15 захтева односи се на зграде у Београду, од којих ће неке бити враћене у натури, док ће друге бити надокнађене. У Агенцији је формирана и посебна јединица за враћање имовине жртава Холокауста, како истиче Секулић, без новог запошљавања.

- Значај овог закона није само правни, већ и историјски, јер ће се тек по окончању поступака знати колико је имовине одузето од страдалих Јевреја. Поступак је тростепен. То значи да држава, по доношењу нашег решења, има право жалбе, као и право да покрене управни спор - објашњава Секулић.

После Београда, у наредних 10-15 дана очекују се и захтеви јеврејских општина Суботице и Новог Сада, потврдио је за наш лист адвокат Роберт Сабадош.

- У Суботици је реч о пољопривредном земљишту које је некада припадало погребном друштву Хевра Кадиша, а у Новом Саду о зградама које су припадале јеврејским организацијама у функцији Јеврејске општине - каже Сабадош.

Он додаје и да се подношење документације одвија нешто спорије, јер закон предвиђа достављање детаљнијих података него што се могу наћи у списковима јеврејских жртава из Аушвица, Дахауа и других логора.

Што се тиче законске одредбе по којој ће из буџета Србије годишње бити исплаћивано по 950.000 евра Савезу јеврејских општина у наредних четврт века, она ће се примењивати тек од 1. јануара 2017. Јеврејске општине управљаће приходима и усмеравати их у проучавање Холокауста, обележавање значајних датума из тог периода и комеморације, у научноистраживачке пројекте и финансирање школовања...

- Овде није реч о одштети, јер Србија није одговорна за Холокауст. Реч је о подршци јеврејској заједници. Закон је донет да би се отклониле штетне последице које су Немци починили на нашој територији у време окупације. Он је наишао на признање у целој светској јавности, само је код нас прошао без похвала - каже Секулић.

ВРАЋЕНА СИНАГОГА У ЗЕМУНУ

АГЕНЦИЈА за реституцију вратила је 19. маја Јеврејској општини Синагогу у Земуну, сазнају "Новости". Она је враћена по Закону о реституцији имовине црквама и верским заједницама, а Јеврејска општина Земун обавезала се да ће да омогући закупцима даље коришћење простора у складу са уговором. Реч је о Удружењу српско-јеврејског пријатељства "Витезови храма Јерусалима" и "Сач плус". Држава сада има рок од месец дана да покрене управни спор, уколико је незадовољна.

Повезано:


Ционизација Србије - власт "враћа Јеврејима" 3,000 зграда

Израелски амбасадор Леви уручио захвалнице

Аутор: В. Ц. С.
Извор: Имовина Јеврејима - на јесен | Друштво | Novosti.rs
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

1 коментар:

  1. Анониман27. мај 2016. 02:23

    Па ОК, само мора правно да се реши. НЕМЦИ су отели те некретнине и продали их Недићевој Србији, 10х скупље него што су тада у рату вределе некретнине; башка што нико не би ризиковао да купује отето - Србија је то купила присилно.

    Дакле Јевреји би сада требало да пораде да нам Немци врате те паре, наравно сразмерно вредности из времена кад је плаћено. Премда има и она друга страна - 70 година смо их користили.

    Тако да значи и ми можемо да добијемо поврат имовине од Хрватске, зар не?

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!