Ђоко Кесић: Мистериозни послови америчког генерала Дејвида Хаувела Петреуса у Србији (са коментаром "Ћирилизовано")

Ђоко Кесић (Фото: Јутјуб)
Амерички инвестициони фонд ККР (Kolberg Kravis Roberts & Co.) преко ћерке фирме ККР глобал институт почетком 2013. године улази у Србију, а на место директора поставља никог другог до генерала Америчке армије са четири звездице и бившег директора ЦИА Дејвида Х. Петреуса.

Ни после три године многим бизнисменима у Србији и на Балкану, а тек Жељку Сертићу, министру привреде у Влади Србије, није јасно шта у Србији тражи инвестициони фонд чија се вредност на берзи процењује на 83,5 мијарди долара, што га чини најмоћнијим у свету.     

Сви они који се баве одгонетањем поменутог ребуса заборављају да се у свету великих бројки, моћних фирми и утицајних људи ништа не догађа случајно. Моћни људи и још моћнији капитал улазе у нову игру из два могућа разлоаг: За високим профитом или због геополитичких задатака државе!   

Који од два поменута разлога је довео најмоћнији инвестициони фонд на планети и човека с поменутом биографијом у Србију и на Балкан? Оно што је сигурно, кључне намере овог занимљивог и деликатног догађаја, а тек будућа улога америчког генерала Дејвида Х Петреуса у овом подухвату видеће се јасно кроз неколико година. За сада се само назире.    

Цео овај посао имао је зачеће оног трена кад је крајем 2012. амерички амбассадор у Београду Камерун Мантер именован за саветника борда директора српске провајдерске фирме СББ. Одмах после тога, обавештени новинари “Политике” поставили су питање Мантеру: ”Да ли планира да доведе Си Ен Ен (CNN) на Балкан”? Камерон Мантер је пречуо питање.       

Међутим 2013. ККР постаје занимљив српским медијима, јер фонд је пустио своје пипке  у бивше ЈУ републике, има већ 1,7 милиона корисника кабловске телевизије плус интернет,плус стабилна телефинија.Осим СББ у Србији купили су “Телемах” у Словенији и БиХ, Тотал ТВ који послује у свих шест екс Ју република,  чиме је ККР постао лидер овог бизниса на Балкану. Купили су и више спортских ТВ канала, Гранд продукцију,… Али, одмах после тога Телемах група најављује оснивање Н1 телевизије која ће имати подршку Си Ен Ен-а из Атланте.        

Крајем 2013. још нерођена ТВН1 улази у кошмар. Реконструисана је Влада, нови министер културе и информисања је Иван Тасовац, чије министарство је задужено за Закон о електронским медијима и Закон о јавном информисању. У првобитним нацртима ових закона није предвиђено да оператери и дистрибутери имају сопствени информативни програм. Међутим у новембру 2013. “Фајненшел тајмс” пише како Си Ен Ен врши притисак да се измене поменути закони. Тако је у децембру 2014. Скупштина усвојила два закона у којима нема спорних чланова.

Другим речима, САД су стале иза пројеката ККР фонда, лобисти у Бриселу су избоксовали све оно што је фонд тражио, из Брисела у Србију је враћен Предлог закона о информисању с препоруком да се промени спорни члан 46. што је омогућило рађање Н1.

Овим законом је омогућено да један власник може имати више телевизија с националном фреквенцијом, што је одмах изродило и реалну могућност да ККР купи Прву ТВ И Б92.

Америчка моћ је утаначила више састанака генерала Петреуса с Александром Вучиће, а први се догодио док је Вучић био ППВ, а последњи пре неколико дана.

Од самог почетка Вучићу је било јасно да ће Н1 радити, ако не на његовом рушењу, оно сигурно на његовом слабљењу. Што је данас више него очигледно.

ККР је по признању генерала Дејвида Хаувела Петреуса, до сада у свој бизнис уложио 1,7 милијарди долара. Али то није крај. Ових дана министер финансија у Влади Србије Душан Вујовић је обелоданио да је овај фонд заинтересован за куповину банкарских кредитних дугова од приватних И друштвених предузећа. Ти дугови номинално износе 3,5 милијарди евра, али, како тврде економисти, биће откупљени за мање од 30 одсто вредности.

Амерички фонд ће на тај начин постати власник многих фирми, некретнина које су положене као гаранција и наравно тржишта. У том пакету су и акције дневног листа “Политика”, бар онај проценат чији је власник Мирослав Богићевић. Мада је генерал Петреус рекао да га “Политика” не занима, ми бар знамо колико амерички генерали држе реч.

Ипак, све поменуто не објашњава до краја откуд најмоћнији инвестициони фонд у Србији, да ли је профит једини интерес који га је довео на Балкан? Сви могући разлози су неубедљиви, EX YU проsтор је мали, сиромашан i нестабилан за озбиљне послове. Можда прави одговор даје један искусни дипломата из ЕУ који за Аферу објашњава своје виђење ове приче, а који је наравно желео да остане анониман:

-Најпре, ваља размислити због чега је ККР фонд био толико упоран да обезбеди ТВ права за свој канал који има подршку Си Ен Ен-а, ТВ мреже која је тако лоше задужила Србе. Ситан је бизнис бенефит великог ККР фонда у пословима које су узели. Велики kапитал се још двоуми да уђе у Србију, Македонију,Црну Гору, а тек БиХ, нестабилно и немирно је то подручје, једноставно нема гаранција шта ће се ту сутра догађати. Озбиљне информације говоре да је процена Стејт департмента да у Србији ваља направити брану руском утицају, па су САД прибегле матрици коју им је Русија упаковала баш у њиховом дворишту у облику ТВ канала “Раша Тудеј”, канал који има озбиљан утицај на Западу, јер је гледан. Ако томе додамо присуство генерала Петреуса, човека од озбиљне војничке каријеје и угледа, онда би ова прича могла имати и још неке поруке.Па он је војник, никад није био бизнисмен и као бизнисмен није у животу зарадио ни један долар. Уосталом, за неколико година биће јасно да ли сам у праву”, каже наш саговорник.
                                                                                                                        
Ко је генерал Петреус?    

Он је професионални војник од главе до пете. Рођен је 1952. у Њујорку. После завршетка средње школе отишао је на Војну академију америчке војске Вест Поинт, коју завршава врхунским резултатима с чином потпоручника. Његова војничка каријера до чина генерала с четири звездице иде корак по корак, али увек с бриљантним оценама. Имао је извесну “паузу”, јер се током осамдесетих посветио образовању, па је докторирао на Пристон унуверзитету на тему међународних односа 1987. Враћа се војном позиву деведесетих да би већ 2 000. већ био бригадни генерал.

Тада добија и прва конкретна војна задужења ван САД, две године био је помоћник начелника штаба за операције Стабилизације снага НАТО у БиХ. За две године постаје генерал потпуковник, да би 2003. Био начелник међународних снага у Ирачкој интервенцији. Кад су Американци ушли у Авганистан Петреус 2010. бива постављен за начелника штаба здружених снага у Авганистану, где остаје до септембра 2011. Тада га Барак Обама поставља на место директора ЦИА. На тој дужности остаје до новембра 2012.       

Због срамног секс скандала бива смењен с те функције, апсолутно доказујући да му цивилни послови баш не леже. ФБИ је ушао у комуникацију генерала и његове љубавнице, и установио да генерал несмотрено својој драгани прича о дискретним државним тајнама и пословима. Петреус је био пензионисан, али је због ове љубавне афере био кривично гоњен због тога што је својој љубавници дозволио да улази у његову електронску пошту, где су били строго поверљиви обавештајни материјали…

Али захваљујући нагодби с Тужилаштвом био је кажњен с две године затвора условно и новчаном глобом од 100.000 долара…

Само пола године касније “нашао” је посао у Фонду ККР.


Аутор: Ђоко Кесић
Извор: Мистериозни послови америчког генерала Дејвида Хаувела Петреуса у Србији


Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нека буде што бити не може:

- да се на "Ћирилизовано", макар и са исправљеним најкрупнијим правописним грешкама, појави нешто премијерно објављено на Правди, релативно новој подврсти медија, сатртивно-патриотском таблоиду;

- да за то што сам чланак уопште запазио морам да се захвалим  проф. др Зорану Милошевићу, о чијој медијској делатности немам намеру да више коментаришем.

А захваљујем се јер...

Јер Кесићев чланак је преко потребан. Као искусан новинар свестан да не би могао да се носи са Петреусовим утуживањима због објављивања "најтежих" чињеница - чињеница упркос томе што се не могу доказати средствима која новинарској бранши стоје на располагању - Кесић је избегао да у своје упозорење, а овај чланак је управо то, убаци и елементе који дају ширу слику у коју треба сместити Петреусову војно-обавештајно-медијско-финансијску операцију уперену против виталних интереса Србије.

Шта више, Кесић (можда намерно) греши када за фонд на чијем је амерички генерал челу каже да га вредност од 83,5 милијарди долара "чини најмоћнијим у свету". Има богатијих фондова, рецимо овај са 330 милијарди. Такође, тешко да је ККР најмоћнији и у оквиру своје врсте ("приватних"), јер...

Е, овде смо већ на терену на коме игра тек шачица аутора-истраживача и медија, зато што је опасно по живот, а опасно је јер се истражујући озакоњене параване војно-индустријског комплекса типа ККР може доћи и до много крупнијих риба, "подземне економије" и "црног новца" иза којих стоји - ко?  Да ли су у питању "уобичајени сумњивци", оних 0,001 одсто човечанства? И ко спада у ту светску елиту, да ли само ционистички банкари (а није потребно бити Јеврејин да будеш циониста, што рече Џо Бајден), "црно племство" и "стари новац", или има још кога?

Слушајући свог омиљеног "теоретичара завере" Мајкла Ривера и његове препоруке да треба гледати чега нема у вести/чланку и да се треба запитати чему служи (само на пример, важи за све сличне западне службе) НСА, када уз сво то силно прислушкивање и са највреднијом опремом вредном стотинама милијарди долара није открила ни једног јединог терористу, дошао сам до радова др Џозефа П. Фарела.

Подаци што их прикупљају НСА (званично под Пентагоном) и сл. се користе за финансијске операције, уцењивање политичара и бизнисмена - ради стицања још новца, наравно. Али чему служи сав тај новац, зар га ционисти већ не штампају и не контролишу? Да, али проблем је што новац мора да се покаже, а за апсолутну власт над целим светом главне новчане токове и власнике треба прикрити, за шта су потребни "наши људи",  "наш човек" (као Петереус) на правом месту, "наши медији"... Све Фарелове књиге (преко 20), сва писанија и подкасти у суштини воде таквом закључку - када се посматрају као целина. Али шта је главни закључак, шта је одговор на - чему? У чему је крајњи смисао тог гомилања новца и власти, и стварања Новог феудалног поретка.

Фарелов одговор - за који сам каже да је спекулација, али спекулација на основу непобитних доказа и бројних јаких индикација - можда ће и вас као и мене запрепастити, и одбити чак, али само док се не вратите на чињенице и детаље, рецимо оне о ЦЕРН-у и интернету, ко их је и зашто основао (а нису, осим формално, "међународна заједница" и америчка војска).

Речју, Кесић је упозорио, на вама је да се уверите. Што значи, да читате. И при томе не мислим само на Фарела, него... Наћи ћете. Ко тражи, ако уме да тражи, обично нађе.

Коментари