Леонид Ивашов: Русија неће више ослобађати Европљане

Леонид Ивашов

Геополитичка ситуација и војно-стратешка равнотежа снага у свету последњих година све више изазива забринутост.  Све чешће се чују поређења са ситуацијом 1939 године. У ваздуху се осећа мирис великог рата.

Припадници руских утицајних кругова су 90-тих веровали да је сукобу са Западом најзад дошао крај. Чак се причало о уласку у НАТО, "крају историје" и сл. Али тако је било све до тренутка када је страна државна елита помислила да су деструктивни процеси изазвани распадом СССР-а за Русију постали неповратни. Такође треба имати у виду да политика уништења Русије никада није прекидана, него је само била увијена у обланде речи пријатељства и сарадње. Минхенски говор Владимира Путина 2007. године је био први знак Западу да је крај илузијама о слабој Русији. Сукоб у Осетији годину дана касније био је прави шок, после кога су западне државе кренуле у "озбиљну" војну конфронтацију.

С обзиром на размештање ПРО система у Румунији и Пољској, данас је очигледно и лако се да доказати да је паритет снага у Европи нарушен. Дакле, шта и какав би требало да буде асиметрични одговор Русије на нове претње и изазове савременог света?

Одговор на то питање Правда.Ру је потражила у разговору са Леонидом Ивашовим, председником Међународног центра за геополитичке анализе, доктором историјских наука, генерал-пуковником и бившим предсеником Савеза руског народа.

"Са војне тачке гледишта, данашња Европа је колонија Американаца. САД гурају и подржавају проамеричке режиме у Западној Европи, док су Источну Европу потпуно потчинили. А са базама у Источној Европи врши се притисак на Немачку, Француску и, у нешто мањој мери, на велику Британију.

Турци против Европе делују с бока. Турци су, у договору са Американцима, покренули читав овај процес с мигрантима муслиманског порекла. Према томе, данашња Европа је жртва америчке политике наднационалних корпорација, Ротшилда и Рокфелера.

Да, то се данас дешава у Европи. Европи је стога потребно страшило, па су га направили од Русије. А лажу бесрамно, и не маре за равнотежу снага.

Како може земља која има неколико пута мањи војни потенцијал да угрожава НАТО? Посебно на западном стратешком правцу. Бројност оружаних снага нам је неколико пута мања, исто важи за војну опрему. Према томе, ми се можемо некако бранити, али скоро уопште немамо офанзивних група. Све друго су лажи, дезинформације и пропаганда.

Наши покушаји да створимо нешто попут Варшавског уговора су били неосновани. Ми немамо земаља у Источној Европи спремних да с нама блиско сарађују у војно-техничком и војном погледу. Американци их све држе за врат. А савезници као што су Пољска, балтичке државе и Румунија нам и не требају. Боље да су нам противници.

Шта радити у том правцу?

Као прво, треба ојачати нашу војну силу и довести је до  нивоа неопходног за одбрану.

Друго, учврстити пријатељство са Белорусијом и са Белорусима створити зону одбране. Потребно је и политичко-дипломатско деловање. Европљанима треба рећи шта их чека. Никада више их нећемо ослобађати никакве окупације, никакву нашу војну подршку неће имати ни за мигранте, САД или Турке. Наравно, активно ћемо радити са Србима, наставити рад с Бугарима, није тамо све једнозначно. На читавом Балкану треба активно деловати политичким, дипломатским и економским средствима.

Треће, нужно је схватити да иза читавог овог процеса - антируске хистерије и повећавања НАТО снага - стоје Американци. Стога би требало створити војну групу која ће моћи да делује по територији САД. Американци развијају свој систем противракетне одбране како би могли да неутралишу наше интерконтиненталне балистичке ракете. Према томе, ми треба да створимо групу прецизно навођених средстава. Крстареће ракете би требало распоредити на растојања довољно блиска за напад на територију САД. И америчка противракетна одбрана се може неутрализовати на начин сличан ономе који сами примењују. Потребно је да постоји стварна претња Сједињеним Америчким Државама, јер су они, Американци, главни организатор  свих ових процеса. Када се Американци осете угроженим биће принуђени да као и 1962. седну за преговарачки сто и почну да се договарају."



Изворни текст на руском: США взяли Европу за горло. Что сделает Россия?
Извор: Russia not to liberate Europeans any more - PravdaReport
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!