Не могу на Додика, па ударили на медије

© Tanjug/ OKSANA TOSKIC

Опозиција у РС тражи од Обавештајно-безбедносне агенције да истражи аналитичаре и медије који су уочи протеста у Бањалуци давали оцене о могућим ризицима протеста.


Представнички дом парламента БиХ, на предлог СДС-а, усвојио је закључак којим се задужује Заједничка комисија за надзор над радом Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ да испита наводе изнесене на јавном радио-телевизијском сервису РТРС, о наводном учешћу Министарства безбедности БиХ, ОБА, као и неких страних обавештајних служби у организацији протеста опозиције у Бањалуци 14. маја, јавила је агенција Срна.

У образложењу закључка се наводи да бројни медијски написи објављени у програму РТРС-а и Срне, и појединим медијским кућама у региону, као и изјаве највиших функционера у Републици Српској и експерата за безбедност, указују да су „располагали сазнањима да су у организовање протеста Савеза за промене у Бањалуци умешане стране обавештајне службе, a да су међу њиховим домаћим експонентима генерални директор ОБА Осман Мехмедагић и највиши функционери БиХ“.

„Циљ те групе је, како се наводи у медијским извјештајима, ’хаос у Републици Српској‘, ’крвопролиће‘, ’рушење и насилно заузимање институција‘, ’украјински сценарио‘, ’македонски сценарио‘, a све са циљем свргавања власти и рушења уставног поретка. Због озбиљности ових навода, сматрамо неопходним да се провери да ли је дошло до кршења Закона о ОБА и злоупотребе ове агенције“, додаје се у образложењу СДС-а.

СДС се у образложењу закључка позвао на изјаве аналитичара Џевада Галијашевића, Предрага Ћеранића, Дејана Лучића, Мирослава Лазанског, те на саопштења Српског сабора „Заветници“ и на писање која су пренели РТРС и Срна.

„Због тежине изречених навода“, додаје се, између осталог, у образложењу, „СДС сматра се да би Заједничкој комисији за надзор над ОБА помогло да саслушају директора РТРС-а Драшка Милиновића и главну и одговорну уредницу Срне Милицу Џепину“.

На ово су реаговали „прозвани“ Српски сабор „Заветници“, као и Џевад Галиајшевић.

Милица Ђурђевић, портпаролка „Заветника“, изјавила је да су спремни да пред свим институцијама сведоче и изнесу доказе о утицају страних фондација и њиховом финансирању опозиције у Републици Српској.

„Ми смо упозоравали на утицај страног фактора и остајемо иза свега што смо рекли и спремни смо да потврдимо да иза опозиције и њеног деловања више година, још од претходних избора, стоји страни фактор, који је користи као инструмент за успостављање контроле над Републиком Српском. Ми смо спремни да потврдимо да тако нешто постоји. Имамо за то доказе. Стојимо иза својих речи, али само њихово деловање је довољан показатељ“, нагласила је Ђурђевићева за Срну.

Према њеним речима, „Заветници“ су упозоравали да опозиција у Српској сарађује са институцијама БиХ и директно угрожава националне интересе Републике Српске, што се видело и када су забранили члановима „Заветника“ да пређу гранични прелаз на Сремској Рачи и присуствују митингу (СНСД-а у Бањалуци).

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да захтјев СДС-а није усмерен ка побољшању безбедносног стања у БиХ, него представља још један удар на институције Републике Српске — овај пут јавни сервис.

Галијашевић истиче да је СДС „врло перфидно упаковао“ свој захтев у наводну забринутост да је дошло до злоупотребе безбедносног апарата у БиХ, а да су стварна мета медији који објављују или преносе информације које не одговарају врху СДС-а.

„Врх СДС-а очито само тражи начин да ослаби институције Српске, посебно медије. Након захтева да се уведе ’принудна управа‘ у РТРС-у, ово је нови, не баш маштовит начин уништавања слободе јавне речи и средстава јавног информисања“, оцењује Галијашевић.

Према његовим речима, господа из СДС-а очигледно не знају да „није криво огледало што је слика ружна“.

Он је напоменуо да подршка СДА овом захтјеву СДС-а доказује да су те две странке „братске злочиначке и криминалне организације“ које нападају медије, док истовремено толеришу терористичке организације и у врху парламента БиХ држе ратног шефа зеничке полиције Шефика Џаферовића, саучесника у злочинима муџахедина у Возући.

Извор: Не могу на Додика, па ударили на медије


 Александар Јовановић / Ћирилизовано:

"Свијет је пун гада, крштеног и некрштеног", што рече Иво Андрић, преко једног од својих, више него књижевних, ликова.

Али не пада Сорошева пара само зато да уништи Српску, већ и да српска нечист исплива на површину.

Ослободиоци Српских земаља ће и по ослобођењу имати пуне руке посла. Једна од ствари која ће им задатак олакшати је она горе фотографија Оксане Тоскић урађена за волшебни Танјуг, па им се треба захвалити, без обзира на њихову стварну намеру.

Нема сасвим лошег, јер нема ни сасвим бескорисног медија. Нема сасвим лошег, јер нама ни сасвим неупотребљивог новинара. Исто важи и за оне војвођанерске преститутке, које сада кукају што остају без посла на апсолутно исти начин на који су га добиле.

(И још нешто. У подужој, али ипак загради, јер је ван главне теме.

Препоручујем Вам да, ако већ нисте, погледате разговор Теше Тешановића и Андреја Фајгеља, освежавајућу и непатворену искреност и интелектуално поштење исказано од обојице. Хвала на показаном у тих стотињак минута, иако ће Тешановићу требати времена да се научи водкасту и да (ово не важи за избор Фајгеља) не треба да бира саговорнике надајући се великој гледаности. То је компромис, а у медијима се компромиси праве науштрб каквоће, подилазећи пучини.



Уосталом, која је цена компромиса добар је пример сам Фајгељ. Професор се није баш прославио својим политичким умећем, али његово интелектуално поштење и чисто изражавање Србији обећавају доброг аутора. За научне и књижевне радове већ је мајстор, али би требало, и надам се да ће то учинити, да се прихвати и радио-видео-телевизијских емисија. Како? Па нек' се мане фејсбучета и, за почетак, пита Тешановића. Јер комесарима и командантима намесничких медија је неупотребљив, сатртивци не умеју ни основно... Речју, нека професор почне с учењем независне медијске продукције.)

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!