Доњецки чебуреци уништили украјинску лаж о глади у Доњецкој Народној Републици (ВИДЕО)


Напомена преводиоца, Мирослава Младеновића: Ако се иоле потрудите и без превода ћете разумети о чему се ради, али обратите пажњу на цене у радњи. Изражене су, наравно, у рубљама, а однос рубље према динару је угрубо 10 рубљи - 16,5 динара. После преко две године рата, јер се сматра да је рат почео две недеље после руског припајања Крима, 6. априла 2014. године, кад су проруски активисти заузели седишта обласне управе у Доњецку и тајне службе у Луганску, цене су им исте или мање него код нас, у Србији.

"Просто ме срамота колико нам добро иде"...ко ли ово рече? Сад је и мене срамота.

Ево неких цена:

- пирошка 15 рубаља - 25 дин

- прашак за ручно прање 400г, 30 руб - 50 дин

- прашак за машинско прање 3кг, 153 руб – 252 дин

- мали хлеб, 8 руб - 13 дин

- кромпир 1кг, 17 руб - 28 дин

- јаја 10ком, 55 руб - 90 дин

- лосос филе 1кг, 1199 руб - 1970 дин

- млеко 2,8, 900гр, 33руб - 54 дин

- шаран живи 1кг, 230руб - - 379 дин

- сир са племенитим плеснима 150г, 198руб - 326 дин

- сок 1л, 41 до 56 руб - 68 до 92 дин

- минерална вода 1,5л, 16 до 20 руб-26 до 33 дин

- "кока кола" 1л, 59 руб - 97 дин


Доњецк, 18. мај. Руски блогер је објавио видео "Шоу провокација: резултат застрашујуће украјинске блокаде" у коме је раскринкао лаж да су становници Доњецке Народне Републике гладни. Имајте на уму да на тему недостатка хране у Донбасу спекулишу многи украјински политичари. Кад му је дозлогрдило да слуша те приче, Московљанин је одлучио да се сам увери какво је стање са храном у Доњецку.

Блогера је најпре шокирала цена чебурека (традиционална руска "брза храна", пирошка са сиром по којој је добио име, али може бити и са кромпиром, печуркама, купусом, јајима са луком и пиринчем, месом итд. - прим. прев.), који се продају у непосредној близини станице. Један комад је коштао само 15 рубаља, што је "рушитеља митова" подстакло да купи шест комада.

После је Рус отишао у продавницу. Одабрао је супермаркет "Једро" у новоотвореном тржном центру "Доњецк град". Аутор видеа напомиње да то није најјефтинија продавница у Доњецку. У "Једру" је нашао велики избор сирева, месних производа и деликатеса. И цене у супермаркету су га обрадовале, јер су сви производи јефтини и квалитетни.

Аутор често иронично коментарише ситуацију у ДНР - онакву каквом је описују украјински медији.

Раније је објављено да украјинске снаге безбедности у Донбасу настављају да крше режим прекида ватре на линији додира. Тако је јуче у новој провокацији украјинских снага погинуо један  војник Доњецке Народне Републике.


Аутор: Алексеј Громов
Извор: Донецкие чебуреки разрушили украинский миф о голоде в ДНР
За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!