Квадратура круга: Гдањск (ВИДЕО)

Гдањск је вековима био место судара словенске и германске културе и кључна тачка сукоба интереса Пољске и Пруске. Гдањск је град којег историја никада није штедела.



Почетком 14. века припадници крсташког реда Тевтонски витезови побили су већину словенског становништва Гдањска и окупирали ту област.



Други светски рат започео је баш у Гдањску 1. септембра 1939. године. Са немачког брода "Шлезинг Холштајн" тог 1. септембра, у 4 сата и 40 минута испаљене су гранате на војни гарнизон на полуострву Вестерплате и тај напад означио је почетак Другог светског рата.



Осамдесетих година прошлог века Гдањск се поново нашао у центру пажње европске јавности. У бродоградилишту "Лењин" основан је први независни и слободни синдикат у Пољској. Звао се "Солидарност", а предводио га је електричар Лех Валенса. Тај синдикат је врло брзо прерастао у покрет који је окупио око 10 милиона људи који су након вишемесечних протеста успели да сруше комунистички режим у Пољској. Након тога уследили су први слободни избори на којима је Лех Валенса изабран за председника Пољске.


Гдањск је вековима био светска престоница ћилибара. Од тог града ка земљама јужне Европе водио је тзв. ћилибарски пут. То "злато севера" како су га многи називали таласи су избацивали на обале Балтичког мора, а трговци су га посебно ценили јер је сматран најфинијим ћилибаром на свету.



Гдањск је и град у коме се налази највећа црква на свету сазидана од цигле. То је базилика Свете Марије чија је градња започета у 14. столећу и трајала готово читав век. Тај храм је дуг 106 метара и у њега може да стане 25.000 људи.



Повезано: Ћирилизовано: Душан-Владислав Пажђерски (16 чланака)

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!