Петреусов "Блиц" у јуришу на "Путинову армију ботова"

ПУТИНОВA ВОЈСКA БОТОВA Они су млади и "не верују ни у шта", а измишљањем вести МЕЊAЈУ СВЕТ


Пословна зграда у мирној стамбеној четврти Санкт Петербурга. Испред бетонског објекта стоји неколико младића и девојака 20-тих година који пуше. Брадати момак у фармеркама и дуксу са капуљачом седи на ивичњаку. Сви су млади, у тренду и није их тешко замислити како седе за лаптоповима у неком кафићу у њујоршкој хипстерској четврти Вилијамсбург.

Фото Ројтерс

Нико од њих не жели да каже шта тачно раде у пословном комплексу у мирном крају. Мушкарац с брадом каже да је потписао уговор о чувању тајне и нестаје у згради.

На улазу у четвороспратни објекат чувар зауставља непознате и пита да ли су дошли на разговор за посао. Aко нису, не могу да уђу. Фотографисање је забрањено.

Људмила Савчук добро зна шта се догађа унутра. Тридесетчетворогодишња новинарка је прошле године два месеца радила на овом месту како би то сазнала. Иза назива фирми, као што су “Поларна светлост”, “Kreativ City” и “Mix Info”, међутим, не стоје нове ИТ компаније, већ армија од 400 интернет-ботова. У згради се налази централа руске онлајн-пропаганде.

Новинари су још пре три године разоткрили центар за фабриковање лажи. Савчукова је 2015. писала о томе како функционише пропагандна делатност у циљу пружања подршке политици руског председника Владимира Путина. Компанија у којој је радила, у међувремену је регистрована под новим именом, тако да и даље неометано ради.

Савчукова увек изнова апелује на савест ових младих људи, па је тако недавно стала испред улаза у зграду са огледалом у рукама, на коме је претходно нацртала изобличени лик једног од ботова. Већина људи је прошла поред ње, али неки су се насмејали, као да су схватили поруку.

- Наше акције можда делују наивно, али нешто морамо да предузмемо - каже она.

Блог једне пророчице о мрачној будућности Немачке и ЕУ

У фабрици за ширење пропаганде на интернету радила је у одељењу у коме се пишу блогови фиктивних личности, између осталог, блог једне пророчице.

- Углавном сам писала о магији, камењу и лепоти - каже она, али су текстови дотицали и политичке теме. На пример, “кошмарни снови”, у којима пророчица предвиђа мрачну будућност Немачкој и Европској унији.

Фото В. Митић / РАС Србија: Бот
Блогери добијају прецизна упутства шта ће писати и о којим темама. Теме за јануар 2015. биле су Украјина, СAД, опозоционар Aлексеј Наваљни, Европска унија и руско министарство одбране, открива Савчук. Њене колеге су писале о демонстрацијама покрета Пегида у Немачкој и неуспелом мултикултурализму. У посебним одељењима ботови су цртали карикатуре, правили видео-снимке.

Измишљање вести и коментари мржње

Делатност ботова обухвата знатно више од коментара мржње. Измишљају се вести. Пре две године су проширили лажну информацију о експлозији у хемијској фабрици у америчкој држави Лујзијана и објавили видео у коме терористи “Исламске државе” преузимају одговорност за измишљени напад.

Према писању Би-би-сија, ботови из Санкт Петербурга стоје и иза снимка у коме један амерички војник наводно пуца на Куран. Уочи холандског референдума о споразуму о придруживању Украјине ЕУ објављен је фалсификовани видео, у коме “украјински националисти” прете Холандији терористичким нападима. Савчукова каже да је видела како се на друштвеним мрежама лажирају профили украјинских националиста на којима се објављују њихове радикалне изјаве.

Запослени: Студенти и новинари

Међу ботовима који шире такве лажи има много студената, каже Људмила Савчук.

- Они не верују ни у шта - каже, описујући бивше колеге. Открива да је са њом радило и неколико бивших новинара, јер онлајн-пропаганда доноси бољу зараду од рада у локалном листу. Почетна плата у центру износи око 530 евра, што није мало у доба кризе.

На сајтовима за запошљавање на интернету увек изнова се траже нови “копирајтери”. Од када се Савчукова убацила међу ботове, кандидате подвргавају детекторима лажи.

- Контролишу и све за које се сумња да су у контакту са мном или са медијима - каже она.

Недавно је и сама била жртва: позвали су њеног супруга и представили се као новинари како би дошли до информација. На интернету су покренули хајку против ње.

- Више не знате шта је истина, а шта лаж - каже Савчук. Затим додаје:

"Ја више никоме не верујем."

welt.de / M.A. - PUTINOVA VOJSKA BOTOVA Oni su mladi i "ne veruju ni u šta", a izmišljanjem vesti MENJAJU SVET


 Александар Јовановић / Ћирилизовано

Бојовници "Блицовог" сајта, иначе у власништву "ККР групе" којом руководи бивши шеф ЦИА-е генерал Дејвид Петреус, брукају професију којој припадају, а припадају јој чак и онда када служе окупатору.

Дезиннформација, да би била убедљива и тешко порецива, мора да се заснива на чињеницама (селектованим), а не на рециклирању годину дана бајатог "сведочења" моралне громаде која је, каже, и сама ботовала али се покајала, а "недавно је и сама била жртва". Зар је заиста било немогуће приложити ма и један једини линк на лажи "Путинових ботова"? Наводе се неки примери, али како проверити да ли су они стварни или измишљени када нема ни једног јединог линка који на њих упућује? На пример, да "иза снимка у коме један амерички војник наводно пуца на Куран" заиста стоје Руси и Путинови пропагандисти. Где је снимак и где је доказ или индиција да је то руски пропагандистички рад?

Којих има. Руси имају богату пропагандистичку традицију. Царској Охрани приписују опако генијалне "Протоколе сионских мудраца" (и даље је упитно њихово стварно порекло, без обзира на нека признања, па и наводно гнушање цара Николаја), Еренбургови кратки и патриотски текстови с обавезном паролом "Убиј Немца!" су били моћно мотивационо средство...

А бива и сад Руса који знају свој посао. Ево примера из кога Петреусова медијска нејач може да научи како се обрачунава са противничком пропагандом, ако се тако могу назвати просто лагање и неукост:

Joke Journalism: Guardian admits its reporter fabricated stories 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!