Белоруске власти "не препоручују" грађанима да носе георгијевске ленте


Белоруске власти препоручују становницима републике да током свечаних догађаја не носе георгијевске ленте. Ово је 6. маја пренео "МК" (Московский Комсомолец), позивајући се на податке корисника друштвених мрежа.
Публикација примећује да у групи "ВКонтакте" посвећеној ауто тркама у Бобрујску "Хвала деди за победу" организатори као један од услова за учешће наводе и препоруку да се не користе георгијевске ленте и симболи Руске Федерације. У коментарима се појашњава да је такав захтев градске управе. "Популарни микроблогер @беламова ("РБ головного мозга") додаје још један цитат са ВК, према којем "прошле године је у свим државним институцијама донета уредба да их од сада не користе добровољно / принудно (ленте - прим. аутора). У супротном случају "све отказујемо и идемо кући"- пише "МК".

Треба напоменути да се покушаји белоруских власти да убеде грађане да не користе георгијевске ленте обично повезују са ставом Минска у односу на догађаје "руског пролећа" 2014. године. Али, у ствари, истискивање георгијевске ленте је почело раније, када су организатори званичних догађаја почели да подстичу коришћење  симбола победе који су одобриле белоруске власти - цвет јабуке и трака у бојама државне заставе Белорусије.

Александар Лукашенко је у више наврата изјавио да не постоји забрана употребе георгијевске ленте у Републици, па ју је чак и сам носио на прослави Дана победе 2015.
Фото: eadaily.com
За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!