Квадратура круга: Кашуби - пољски хазари

Кашуби су стари словенски народ који је насељавао јужни део Балтичког мора и простор између Одре и Висле. Њихови кнежеви су основали град Гдањск још у 10. веку, а једна од њихових првих престоница звала се Београд. 

 




На простору где данас живе Кашуби још увек постоје: Српско језеро и Српско село, места Хопово и Косово и град Сопот.

Иако су присилно германизовани и вековима асимиловани Кашуби су до данас сачували своје обичаје, традицију и језик који је ближи српском него пољском.


 
"Језик је оно што нас највише карактерише. То је темељ нашег идентитета" - каже у новом издању Квадратуре круга, посвећеном Кашубима, публициста Еугењуш Причановски.

Кашуби или Словињаци или Кашупски Срби како су их називали неки немачки историчари, после Првог светског рата Пољској су обезбедили поновни излаз на Балтичко море, а том народу припада бивши премијер Пољске, а садашњи председник Савета Европе Доналд Туск, затим аутор пољске химне Јузеф Вибицки ,а и чувени Гинтер Грас добитник Нобелове награде за књижевност по баби је Кашуб.

 
Кашуби имају своје посебне ноте, своје инструменте који се разликују од инструмената других народа који живе у Пољској, своје занате, као и своју заставу и свој грб.




 Александар Јовановић / Ћирилизовано:

 

Несрећно изабран наслов, зар не? Хазарска метафора за Кашупске Србе је неодговарајућа у сваком смислу - осим у једном.
 
Шта мислите, да ли би овај сјајан рад уопоште угледао светлост дана да се и у наслову - као што у садржају јесте - придржавало чињеница? Опет србовање! - сместа би зазвонило на узбуну и код глодура и директора РТС-а (на чијем сајту чак ни логотип више није у националним бојама), а о хиперсензитивним и на српство гадљивим ушесима евро-атлантистичких комесара из намесничке власти да не говоримо.

Стога, честитке и аутору емисије и читавој екипи, на  документу, показаће се једном, од непроцењивог значаја, урађеном сувереним владањем и применом телевизијског језика, пуним складом слике, звука и речи, ритма.

На исту тему, Кашуби:
 
Извор: РТС
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!