Наши непријатељи се више не крију

Фотографија: anakonda.do.wp.mil.pl
Ударна вест недеље - у Европској унији се коначно нашао неко да се озбиљно супротстави Сједињеним Америчким Државама. Сада је и горњи дом француског парламента гласао за укидање санкција против Русије. Међутим, тај документ је препорука - па Оланд поново вероватно неће урадити ништа корисно. Али већ то што су чланови Европског парламента уморни од играња по наметнутим правилима, супротно интересима своје земље је озбиљан знак самозваним прекоокеанским шефовима: Европа је уморна од ваше политике и неће да о свом трошку одржава вашу суперсилу. Као одговор, Вашингтон ће, наравно, наставити да врши притисак!
Бивши амбасадор у Русији Мекфол у интервјуу за естонски лист "Постимес", каже: "Политика Русије је довела до тога да је алијанса принуђена да одбија опасност која долази од Русије, и НАТО је предузео низ мера да би то урадио." И додао: "Сједињене Државе морају да по потреби сузбијају и одговарају Русији."
Отворено подсећам да Мекфол није само бивши амбасадор. Он је један од кандидата за место министра спољних послова САД. Ако председник постане она која нам га је и послала - супруга бившег председника Клинтона и бивши државни секретар Родам (Hillary Rodham Clinton). Предлог Мекфола да нас обузда биће декларација будуће политике САД. Занимљиво је да је један од водећих светских стручњака за организовање обојених нереда, у нашој земљи, такође, неколико година покушавао да покрене побуну у тбилиско-кијевском стилу, а за претње изабрао естонску трибину. За разлику од трезвене Европе, већ спремне да обнови односе са нама, прибалтички суседи Русије настављају с антируском хистеријом. Толико да то више није за шалу. Цео месец ће се уз наше границе играти рата.

У Пољској, Финској и балтичким земљама ће се од 27. маја до 22. јуна одржати од 1989. године највеће НАТО војне вежбе, "Анаконда-2016", уз учешће 31,000 војника из 18 земаља. Према наводима пољског Министарства одбране, вежбе ће бити дефанзивне природе.
Амерички носач авиона "Хари С. Труман" (Фотографија: ЕПА, архива)
Наша војна доктрина одавно отворено упозорава све оне којих се то тиче: на претњу нашој сигурности и независности ми имамо чиме да одговоримо. НАТО је јавно признао да је на његовој највећој војној вежби главна мета наша земља - што није шала. Ми смо близу НАТО-а и НАТО је близу нас. Пре уједињења Немачке су обећали да то неће радити. А сада се правдавају што су прекршили дату реч.
Бивши амбасадор САД у Русији Мекфол је рекао да ништа не зна и да никад није чуо за обећање своје земље да се НАТО неће ширити на исток. "Ова изјава је потпуна измишљотина. Моје искуство са руским дипломатама је да Руси желе апсолутно све да се стави на папир, и да за све траже писане уговоре ... Ово обећање није дато, а документ који би то потврдио никада нисам нити видео, нити чуо за њега."
Наравно, ако Мекфол за то није чуо, онда тога и нема. Рећи ћу отворено: само вечита игра наших партнера "без папира реч ништа не значи" нас је натерала да им језик увек везујемо за папир.
Истина, Запад и на свој лични потпис лако пљуне. Ево, на пример, 21. фебруара, 2014. године министри иностраних послова неколико назови поштованих држава ставили су на папир сагласност председника Виктора Јануковича и лидера опозиционих крда - а већ сутрадан, исти ти опозициони бојовници су натерали легитимног шефа државе да побегне. Од тада се у Украјини води рат . Па чак и ако неки од терориста добаци до тога у шта је упао - не испадне добро за њега.
Помилована од председника Руске Федерације, саучесница у масакру у Донбасу, Надежда Викторовна Савченко, понудила је да Кијев директно преговара са челницима Доњецке и Луганске НР, а не да се развлаче по састанцима представника страна у Минску. Она је спремна да учествује у таквим преговорима путем видео линка.
Фото: Globallookpress
Отворено питам: шта мислите шта су кијевски терористи и њихови новинари рекли о тој, како су је до пре само неколико недеља називали - хероини борбе за слободу, што су је радосно поздрављали на изласку из тамнице "крвавог режима"? Наравно, полили су је таквим дебелим слојем блата каквим су се раније бацали само по Јануковичу. Али није само то страшно. Како су и предвиђали стручњаци, њој је припремљен пут равно на гробље хероја.
Председник ДНР Александар Владимирович Захарченко је рекао да су обавештајне агенције Украјине припремиле убиство Савченкове током њене посете фронту. Према његовим речима, тајне службе ДНР су објавиле план у медијима, после чега Савченко није ни покушала да се приближи зони борбених дејстава.
Нећемо дуго чекати да Луду Нађу од Јованке Орлеанке прекфалификују у Путиновог агента. Када је само наговестила да је рат против Донбаса бесмислен, сместа од хероине постаде издајник. У Украјини су перемога (победа) и зрада (издаја) сродне ствари. Док се руска већина грађана Украјине одриче рускости, а њихови надређени самосталности, једино што им је простало је непрестано антируско бунцање. Тако им и треба. Незалежност (независност) није добијена. Добијено је само незаможнисть - сиромаштво. Што је, наравно, лекција свима онима који цвиле о "светлом путу Русије ка Европи". Ако се предамо - неће бити ни пута, ни Европе. Свет, нажалост, поштује само силу. Овонедељни догађаји су то још једном показали. Срећом, показали су и то да је смиреност чинилац силе. Будимо смирени, нека наши непријатељи хистеришу.
Аутор: Анатолиј Васерман (водитељ ТВ емисије "Отворено са Анатолијем Васерманом", због чега реч "отворено" толико и употребљава)
За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!