Рат и мир


Политичка одлука о рату у Донбасу је донета
Политичке одлуке о почетку рата се доносе унапред, а не за недељу дана!
Ево два примера - један носи болне успомене за Русију, а примене другог се од марта 2016. плаше у ЛДНР.
Први пример. Политичка одлука о нападу Немачке на СССР донета је у јуну 1940. године, а сама инвазија је почела годину дана касније. Првобитно је планирано да Немци нападну средином маја 1941. године, али је због операције Вермахта на Балкану време напада померено на 22. јун 1941. године.
Други. Политичка одлука да Хрватска нападне непризнату Републику Српску Крајину је донета у децембру 1994. године. Према плану, све војне припреме требале су да буду завршене до средине јула 1995. године, али у стварности, напад је почео 4. августа 1995. године.
Није познато која страна се спрема за напад: Украјина или ЛДНР, или обе; али крајњи датум још није одлучен, јер се у Донбасу и данас наставља "немирно примирје."
На чему се заснива моје субјективно мишљење (није искључено да је можда погрешно) да је већ донета политичка одлука о рату у Донбасу?
Оштро војно-дипломатско погоршање, које је почело марта 2016. у Донбасу, значи само једно: нешто се припрема!
Зашто је украјинска армија у 2016. почела да заузима "сиве зоне"? Зашто се пре месец дана руководство ДНР одлучило да разговара са становницима Харкова и Одесе? Зашто се у фебруару 2016. ДНР прогласила правним наследником Доњецке-Криворошке Републике? (рус. Донецко-Криворожская советская республика била је краткотрајна самопроглашена совјетска држава под контролом Совјетске Русије. Проглашена је 12. фебруара 1918. и захтевала независност од Украјине. Дана 29. марта исте године, интервенцијом немачких снага стављена је под власт Централне раде - прим. прев.).
Таквих "зашто" је много, а сваки нови дан доноси нова "зашто". Објашњење за то може бити само једно - извршење плана предратне припреме.
Као што се може видети из горе наведених примера, за почетак или наставак рата припрема се најмање пола године, тако да се са вероватноћом од 99% може тврдити да је план војне кампање одобрен од стране политичара (најкасније) негде у периоду од новембра 2015. до јануара 2016.
За ону страну у сукобу, која је одлучила да нападне, пре самог рата, главни дипломатски изазов је да се пребаци одговорност за распад примирја "Минск-2" на противника. Том сложеном вербалном мачевању и служе све акције на дипломатском фронту које сада видимо. Зато сада ниједна од страна не одбија да се повинује "Минску-2"! Зато сада и напада жељни устаници и радикално настројени делови украјинске армије једва чекају да њихово политичко руководство и званично укине "Минск-2"!
Очигледно, "Минск-2" ће прво бити погажен војним средствима, а тек онда, када за једну две недеље у Донбасу крене прави рат великих размера, у Кијеву и Доњецку, као и у САД, ЕУ, УН и Русији признаће да "Минска-2" нема и то потпуно и неповратно.
Када ће на Донбасу избити ратна олуја?
Као што се види из горња два примера, стварни датум почетка може да буде одложен и до месец дана, тако да је сада немогуће прецизно одредити датум за наставак рата у Донбасу; али то не значи да се планирани рат може отказати некаквим дипломатским методом.
Планирани рат се дипломатским путем не отказује! Одложити рат је могуће, чак је могуће да се одложи за неколико година, али да потпуно откажу предстојећи рат је немогуће, јер логика рата је изнад логике преговора.
Теорија грађанског рата говори да је војни сукоб између Кијева и Доњецка до 2020. године неизбежан, само је питање када ће се то десити у стварности.
На основу целе слике сукоба у Донбасу, која је постављена у периоду од фебруара до маја 2016. године, може се закључити са вероватноћом од 99% да је већ донета политичка одлука од стране једне или обе стране у сукобу да се непријатељства наставе у лето 2016. године, а да се сада спроводи план предратне дипломатске и војне активности.

Сегодня.ру
  
Аутор: Константин Шемелињин 
За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!