У Пољској незадовољни писмом извињења Украјине за Волињски масакр

Извор за фотографију: Форум по законодательству и праву Израиля

Колумниста пољског листа је искритиково писмо украјинских званичника у коме су догађаји у области Волињ названи "трагедијом" а не "геноцидом".
"Пољски колумниста је у писму извињења Украјине за Волињску трагедију прочитао "лаж и уцену "- каже украјинско издање Зјеркало недељи у коментару чланка пољског Реч Посполита.
"Украјински 'опроштај и молбу за опроштај', који су потписали бивши председник Украјине, црквени јерарси и интелектуалци - јесу, вероватно, гест добре намере. Али што више читам, све горе мислим о томе" - преносе садржај чланка украјинске новине.
По пољском аутору, није требало да украјински званичници "црну страницу" украјинско-пољских односа у време Другог светског рата назову "трагедијом у Волињи". Он сматра да бивши украјински председнци Леонид Кравчук, Виктор Јушченко, патријарх Филарет и остали потписници нису имали храбрости да га назову онако како би то хтели Пољаци.
Аутор чланка подсећа да је 2003. године Волињска трагедија још називана "геноцидом". Тада је ту реч на прослави у украјинској Павловки изговорио тадашњи пољски председник Александар Квашњевски, поред којег је стајао  Леонид Кучма, председник Украјине.
"Тешко је назвати Квашњевског непријатељем Украјине. Он је одиграо важну улогу у преговорима током Наранџасте револуције, а затим се трудио да зближи Украјину и Запад. Али се 13 година касније, у писму које је, колико сам схватио, требало да буде прекретница, појави реч "трагедија", која је безопасна и ништа не значи" - пише колумниста.
Он напомиње да је писмо објављено у новинама када је Немачка званично признала геноцид над Јерменима. По аутору, Берлину је за тај чин требало храбрости.
"Изјаве које су стизале и стижу из уста Јушченка, Кравчука и других украјинских јерарха, у духу "убиства невиних се не могу оправдати" нису довољне. Посебно сад када у Украјини цвета култ УПА  и именима главних криваца за "Волињски геноцид" Романа Шухевича и Степана Бандере се називају улице у Кијеву"- закључује аутор.
Извор за фотографију: Клуб Военного Института Иностранных Языков
  
Јуче је Украјина објавила отворено писмо Пољској, које су потписали бивши украјински председници Леонид Кравчук и Виктор Јушченко, патријарх украјинске православне цркве Кијевске Патријаршије Филарет, Врховни архиепископ украјинске грко-католичке цркве Свјатослав Шевчук, као и политичари, писци, уметници - Вјачеслав Брјуховецки, Иван Васјуник, Иван Дзјуба, Данијел Лубкивски, Дмитриј Павличко, Владимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратовски, Игор Јухновски, преносе УНН (Украјинске националне новине).
Извор за фотографију: Волынская резня — Википедия
"Посебан бол и за Украјину и за Пољску остаје трагедија Волиње и пољско-украјински сукоб током Другог светског рата, амбис који је уништио на хиљаде невиних браће и сестара. Убијање невиних људи нема никаквог оправдања... Ми се извињавамо и једнако опраштамо злочине и неправде почињене против нас – то је једина духовна формула која би требало да буде мотив сваког украјинског и пољског срца које жели мир и хармонију"- наводи се у писму.
Волињски масакр - масовно уништавање етничког пољског цивилног становништво и, у мањој мери, цивила других националности, међу њима и Украјинаца а од стране Армије ОУН (за ОУН, Организацију украјинских националиста у Русији постоји правоснажна судска одлука о ликвидацији или забрани рада на основу Федералног Закона о "О борби против екстремистичких активности" - прим. прев.), на територији Волиње под контролом Пољске пре септембра 1939. године - почело је у марту 1943. и достигло врхунац јула исте године. Одговор пољске стране је почео крајем лета 1943. и довео до значајних жртава међу украјинским цивилима.

 Нове власти у Украјини фактички воде кампању величање нацистичких сарадника и ревизије светске историје.

Украјински натонацисти са сликом Степана бандере (Извор за фотографију: Socio-Economics History Blog)

Украјински парламент је 9. априла усвојио закон којим признаје организацију ОУН-УПА и  борцима за независност Украјине дају права на социјалну сигурност. Посланици Врховне Раде су тада изгласали и закон о осуди комунистичког режима у Украјини.
http://vz.ru/

За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!