Пропагандисти и новинари: Новинар немачког АРД-а у Келну напао екипу руске државне ТВ (ВИДЕО)


Новинар АРД Хајо Зепелт напао сниматељску екипу РТР у Келну

Немачки новинар Хајо Зепелт, аутор низа документарних филмова о масовном коришћењу допинга у руском спорту а посебно лакој атлетици, давао је интервју новинарки ВГТРКОлги Скобејевој у једном од хотела у Келну. Али...
Током разговора, новинарка је Зепелта запитала које доказе има за информације изнете у филму, после чега ју је он оптужио за пристрасност, прекинуо интервју и екипу истерао из собе. Онда је Хајо Зепелт напао сниматеља, камеру оштетио, а од Скобејеве отео микрофон.
У последњем филму приказаном на ТВ каналу АРД 8. јуна Зепелт приказује да тренер брзог ходања Виктор Чогин, који је добио доживотну дисквалификацију на основу допинг скандала са његовим спортистима, тајно наставља да ради са руским атлетичарима. Такође се наводе речи бившег шефа московске анти-допинг лабораторије Григорија Родченкова, о томе да је руским атлетичарима у допинг контроли на Олимпијским играма у Лондону 2012. откривен допинг, и да је можда дат мито за прикривање позитивних резултата.

Зепелт и телевизијски канал АРД на суду признали да је њихов филм о допингу лаж

Москва, 11. јуна. Новинар Хајо Зепелт и представници телевизијског канала АРД на суду су потврдили да они не верују у истинитост изјава изнетих у филму о допингу у руском спорту.
Према речима правника специјалисте за спор Артема Пацева, Зепелт је већ раније признао да је главни циљ филма да привуче пажњу на проблем употребе забрањених супстанци од стране спортиста. Током суђења, новинар није био у стању да изнесе било какве доказе.
"Представници и ТВ канала, и Зепелта су изјавили да: прво, нису проверили тврдње супружника Степанов о стању ствари у лакој атлетици, и; друго, у записник,: да ни сами не верују да су ове изјаве тачне" - каже правник.
Резултат свега тога је да је суд одобрио захтев Сверуске Атлетске Федерације о заштити пословног угледа, преноси Р-Спорт.
Хајо Зепелт је већ раније објавио своју намеру да покреневеб сајтове који ће се бавити разоткривањем несавесних спортиста. Назив ће им бити Dopingleaks и Sportleaks и требало би да постану пандан Викиликсу.

Настасја Шеркунова / ФАН 

За Ћирилизовано сабрао и превео: Мирослав Младеновић
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!