ЈУГОТОН - то јест српска музика у пољској изведби

Југотон је назив албума пољске „супрегрупе” истог имена. Материјал су издале 5. марта 2001. године, музичке куће Зик зак и БМГ Поланд. Албум садржи обраде популарних југословенских [српских и хрватских рокенрол] песама са краја 70. и почетка 80. година ХХ века, у изведби популарних пољских музичара. Назив плоче асоцира на Југотон, непостојећи југословенски музички концерн, који је био симбол [према пољском схватању] музичке фонографске индустрије бивше Југославије и издао већину песама које су обрађене на споменутој плочи.

Yugoton - Rzadko widuję cię z dziewczętami [HD]



Идејни творац плоче је Гжегож Бжозович [Grzegorz Brozowicz], пољски музички новинар, повезан са часописом „Махина”, који је, између осталог, водио на Трећем програму Пољског радија, музичке емисије које су представљале музичку сцену бивше Југославије.

Идеја плоче је била да укаже на паралеле између музичара Пољске и бивше Југославије, чији младалачки музички утицаји воде порекло из 80. година ХХ века. Баш тада се појавио тзв. Нови талас у Великој Британији, који су југословенске рок-групе брзо прихватиле и пренеле на балкански терен. Такве могућности пољски музичари нису имали, јер у време ратног стања, такве музичке информације у Пољску нису допирале. И још, пољске алтернативне групе, у то време, нису имале могућност да своје музичке материјале издају, нити да се појаве у медијима. Циљ је био да се, на неки начин, упореде те две стварности, кроз музику и пренесе дух времена у интерпретацији пољских уметника. Ипак, та плоча има своје одјеке у садашњости, због чега постаје ванвременска и приступачна свима. Упознавање друптвено-историјског контекста 80. година у Пољској и бившој Југославији, омогућава слушаоцу да оцени пуну вредност те плоче.

Албум Југотон је у Пољској имао велику популарност и добио је статус „златне плоче”.

Додатак плочи је недуго после тога издат - албум Југотон у оригиналу је садржао компилацију оригиналних песама у извођењу група из бивше Југославије: „Идола”, „Азре”, „Шарла акробате”, „Бијелог дугмета”, „Хаустора”, „Парног ваљка”, „Аеродрома”, „Филма” итд.

Песме и извођачи

1. Маљчики - „Идоли” – пољски извођач: Кажик [Kazik]
2. Ретко те виђам са девојкама - „Идоли” - пи: К. Носовска и П. Кукиз [K. Nosowska, P. Kukiz – овај последњи је био председнички кандидат десничарске оријентације на последњим изборима у Пољској и заузео треће место. Његова политичка групација је ушла у парламент и заузела треће место са 11% гласова]
3. Моја прва љубав - „Хаустор” - пи: Т. Тимањски и Г. Бжозович [T. Tymański]
4. Црно-бијели свијет - „Прљаво казалиште” - пи: Кажик
5. Обична љубавна пјесма - „Аеродром” - пи: К. Носовска
6. 442 до Београда - Бајага - пи: О. Деригласоф [O. Deriglasoff]
7. Електрични оргазам - „Електрични оргазам” - пи: Кажик
8. Замисли живот у ритму музике за плес – Ј. Стублић и „Филм” - пи: К. Носовска
9. Ена - „Хаустор” - пи: Г. Бжозович и Ф. Лобођињски [F. Łobodziński]
10. Одведи ме из овог града – „Филм” - пи: О. Деригласоф
11. Ухвати ритам - „Парни вљак” - пи: П. Кукиз
12. Неприлагођен – Јура Стублић и „Филм” - пи: О. Деригласоф


Додатак 1: Југополис 2

Yugopolis & Maciej Maleńczuk- "Ostatnia nocka"



Наставак је уследио са плочом Југополис 2 (2012. године. У међувремену је издата плоча само са хитовима хрватске групе „Парни ваљак”, која није забележила већи успех). Неколико обрада српских песама (Бајаге и Ђорђа Балашевића) су се добро пласирале на пољским топ листама.

На плочи главно место заузимају обраде песама Бајаге („Верујем, не верујем”) и Ђ. Балашевића („Неки нови клинци”), а албум достиже статус „платинасте плоче”.

Додатак 2:

Bregovic - Prawy do lewego (ft Kayah)



Justyna Steczkowska i Boban Marković - "Kto wciska mi kit" (Official video)



Лед, у преузимању српских хитова у Пољској, је пробила пољска певачица Каја [Kayah], издајући веома популаран албум Каја и Бреговић, касније су појединачне песме обрађивали Јустина Стечковска (и Бобан Марковић) [Justyna Steczkowska], као познати пољски музички бард Кшиштоф Кравчук [Krzysztof Krawczuk], обрађујући песме Г. Бреговића (Мој пријатељу) и предивну песму београдске групе Тап 011, Сањај ме.

Krzysztof Krawczyk - Trudno tak (razem byc nam ze soba...)




За Ћирилизовано, на основу текста из Википедије, превод, адаптација, коментари и додаци 1 и 2: Д. В. Пажђерски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!