Поводом вести да је "Израел напао складиште ракета у Сирији"

Прво вест агенције БЕТА коју је пренео веб сајт Радио Телевизије Републике Српске, потом коментар.

Застава ИзраелаФото: Getty Images

Израел напао складиште ракета у Сирији


Израелске ваздухопловне снаге напале су складиште ракета у Сирији за викенд, циљајући више војних локација на којима је наводно оружје, пишу израелски медији.

Напад је изведен код града Хомса и наводно је причињена велика штета. У извјештајима се наводи да су сиријски одбрамбени системи идентификовали израелски авион у свом ваздушном простору али нису реаговали.

Израелски новински сајт Yнет је касно синоћ навео да се напад догодио прије два дана, послије поноћи, и да су гађана складишта оружја Хезболаха у подручјима где су антене за сиријски радарски систем уз батаљон за ваздушну одбрану.

Војни званичник сиријског режима на кога се позива лист тврди да је причињена штета само мјесту гдје је било оружје и да су се чуле експлозије и видела се ватра издалека.

Портпарол израелске армије није ништа коментарисао, позивајући се на праксу ћутања израелске војске о операцијама у Сирији и Либану.

Yнет је у наслову нагласио да је то први напад на сиријску територију откако Израел има новог министра одбране Авигдора Либермана, лидера ултранационалистичке странке Израел наш дом (Israel bejtenu). У уторак је Либерман обишао сјеверну границу са Сиријом и Либаном.

"Могу рећи да је сјеверна граница у добрим и сигурним рукама", рекао је он, додавши да је "импресиониран спремношћу, плановима и припремама" и да је "улога ИДФ (израелске одбрамбене армије) да чува затишје на сјеверној граници".

"И то је оно што радимо, немамо других планова већ да чувамо мир и ја се надам да сви разумију то добро, укључујући наше сусједе," рекао је нови министар, упозоривши:" У сваком случају не бих ником савјетовао да покуша да нас тестира".

БЕТА / Радио Телевизија Републике Српске



Александар Јовановић / Ћирилизовано

Сви израески медији који су известили о нападу Ратног ваздухопловства Израелских одбрамбених снага на сиријско складиште оружја се позивају на један једини извор - сиријски веб сајт ZAMAN ALWSL, који је, што је очигледно већ на први поглед, пропагандно средство "умерених терориста". На пример:

Stop massacres, want our life back: Southern Damascus residents SYRIA NEWS | ZAMAN ALWSL


Чему служи такво извештавање? Деморализацији Асадових, иранских и, нарочито, Хамасових бораца. Јер јесте тачно да се Руси нису ни раније много мешали у израелско-хезболашка посла у Сирији, али зашто не досолити, нарочито после јучерашњег Путин: Русија и Израел шире сарадњу у борби против тероризма | Свет | Novosti.rs, или, у умекшаној Спутњиковој варијанти, да се Русија и Израел суочавају се са заједничким изазовима.

Тако Дебкафајл коментарише да се "бомбардовање сиријских циљева на неколико километара од срца престонице Дамаска не би могло извести без координације са руском обавештајном службом и авијацијом и без њиховог одобрења",

Дакле, иако је ово "први напад по наређењу новог министра одбране Авигдора Либермана" - чије је пријатељство према Српској врло упитно - колеге из Радио Телевизије Републике Српске би требало да мало пажљивије разлучују шта је вест а шта мина у информативном рату, макар на њу претходно нагазила и београдска новинска агенција типа вазда објективне Бете.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!