Пси рата: У ревидираном програму Пентагона обучено мање од стотину сиријских плаћеника

Извор за фотографију: Weapons for Syrian rebels sold on Jordan's black market - News from Al Jazeera

Пентагон је у обновљеном програму обуке успео да обучи мање од 100 нових екстремиста за борбу против Исламске државе у Сирији - кажу амерички званичници.

Америчка војска разматра начине за убрзавање обуке сиријских милитаната пошто је октобра прошле године напуштен и други програм "обучи и опреми".

Јединице сиријских милитаната су из Сирије пребациване у кампове за обуку у Турској, Јордану и другим локацијама, у оквиру програма од пола милијарде долара. Међутим, амерички питомци су касније углавном напуштали бојиште и оружје којим су их снабделе САД предавали другим групама милитаната.

САД су с почетка планирале да обучавају локалне јединице од око 5,000 милитаната сваке године, међутим, армијски генерал Лојд. Џ. Остин III, који је у то време био на челу Централне команде, у конгресном сведочењу септембра прошле године је рекао да је обучено само "четири или пет" милитаната.

После више киксева тог програма, амерички званичници  су обновили иницијативу, али тако да се сада обучава само мали број проверених и пробраних екстремистичких лидера, који ће касније наводити ваздушне нападе на Исламску државу и деловати као лица за везу са америчким и снагама других савезника.

Ова Ројтерсова архивска фотографија приказује дипломце програма обуке милитаната како демонстрирају своје стрељачке вештине у кампу у близини Дамаска
Али су амерички званичници изјавили да се у ревидираном програму обучило мање од 100 нових бораца, углавном ван Сирије - пише "Вашингтон пост" од понедељка.

"Сада узимамо припаднике из неких јединица, обучавамо их за инструкторе и враћамо одакле су дошли, тако да коалицији могу да пруже информације које ће им омогућити да нам таргетирају циљеве Исламске државе" - рекао је један функционер "Вашингтон посту", под условом да остане анониман.

Групе питомаца чине милитанти из северозапдног и јужног дела Сирије, они који су већ обучавани у Пентагоновом првом програму.

Новообучени лидери се потом враћају у своје јединице са опремом за комуникацију, лаким наоружањем, муницијом и возилима - свиме што је потребно да сами наставе с обучавањем својих сабораца.

"Уместо обучавања десетак људи како се користи пушка, боље је, ако можеш, обучити мању групу да тачно опише свој у односу на положај непријатеља, што ће омогућити бољу координацију у снабдевању и таргетирање положаја непријатеља" - рекао је један од званиочника.

Терористи Исламске државе, исти они који су били међу милитантима што их је ЦИА обучавала у Јордану 2012. да дестабилизују сиријску владу, сада контролишу делове Сирије, 2014. године су прегазили суседни Ирак, и чине ужасне акте насиља као што одсецање глава и разапињање припадника из свих заједница, без обзира да ли су шиити, сунити, језидски Курди или хришћани.


Напомена преводиоца:

Биће да дипломиране главосече имају друга посла него да обучавају своје бивше саборце: "Оружје за сиријске војнике се продаје на јорданском црном тржишту" / Weapons for Syrian rebels sold on Jordan's black market - News from Al Jazeera.

Истина, "званичници" кажу да "план ЦИА-е за наоружавање сиријских побуњеника поткопавају агенти јорданске обавештајне службе крађом оружја".

Путин овога пута није споменут.

Извор: PressTV-US trains fewer than 100 Syria militants
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!