РТ: 20 значајних руских организација нападнуто шпијунским малвером у организованој операцији

Извор за фотографију:Ћирилизовано: Поводом вести "Вечерњих новости" да су "Руски ловци шесте генерације опремљени електромагнетним топовима"


Рачунарске мреже око 20 руских државних, војних, научних и других истакнутих организације заражене су малваром који се користи у информатичкој шпијунажи, саопштила је Руска безбедносна служба (ФСБ), описујући напад као професионално координисану операцију.

"Информатичка средства државних, научних и војних институција, компанија војне индустрије и других кључних делова руске инфраструктуре су инфицирана" - каже ФСБ у саопштењу које су пренели руски медији.

Безбедносна служба каже да су сви случајеви у вези један са другим и да су по свој прилици делови једног добро координисаног напада за који је потребна изузетна стручност. Код малвера и вектор напада су слични онима изведеним у ранијим офанзивним информатичким операцијама на руске и циљеве других држава - наводи се у саопштењу.

"Напредни софтвер је прилагођен свакој мети појединачно, на основу јединствених карактеристика нападнутих рачунара."

Малвер се може користити за праћење интернет саобраћаја, снимање монитора и праћење и бележење снимака са камера и микрофона зараженог рачунара, рада тастатуре и за друге облике надзора, каже ФСБ.

Безбедносна служба није прецизирала на кога сумња да стоји иза наречене информатичке шпијунаже или да ли ју је спонзорисала нека страна влада.

Саопштење ФСБ-а је уследило недуго после оптужби америчких медија да је  Русија хаковала Демократски национални конгрес, тврдећи да Кремљ жели да утиче на исход председничких избора у новембру. Запитан о тим оптужбама, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је рекао је да неће коментарисати јер неће да псује.


Александар Јовановић / Ћирилизовано

Ако. И треба, кад се сами намештате. Погледајте још једном горњу фотографију, тачније кадар из руског самохвалисавог медија у коме се отворено приказује да користе амерички софрвер. Ово се дало предвидети. Ако већ нисте, прочитајте...Ћирилизовано: Поводом вести "Вечерњих новости" да су "Руски ловци шесте генерације опремљени електромагнетним топовима"

Боље би било да - ко треба а не Лавров - почне да псује. 

Извор: 20 Russian high-profile organizations attacked by spy malware in coordinated op – FSB — RT News
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!