Пол Робинсон: Писмо Борису

Борис Џонсон (Фотографија: ПА)

Драги Борисе,

наши путеви су се током протеклих четири деценије повремено укрштали, у школи и на факултету, а и када си био уредник "Спектатора". Честитам ти, Борисе, што си постао британски министар спољних послова!  И како је Русија моја специјалност, надам се да нећеш узети за дрскост то што ћу ти понудити неколико савета у погледу англо-руских односа.

1. Саветуј се с неким другим, а не са ноторним руским "експертима". Из наших сусрета знам да си отвореног ума, саветуј се са ширим спектром људи. У Великој Британији погледом на Русију доминирају Бил Браудер, Ед Лукас, Петар Померанцев и слични, врло једностраних и претераних ставова. Уместо њих, читај и и послушај шта имају да кажу људи попут Ричарда Сакве и Мери Деџевски, који нису никакви "гласноговорници Кремља", али ће ти дати много јаснију слику.

2. Не заборави да Русија није само Владимир Путин. Постоји тенденција персонификовања наших проблема с Русијом, да је за све што се нама не допада крив Владимир Путин, и да би се Русија понашала другачије кад он не би био њен председник. Што је нетачно. Русија је много демократскија земља но што се обично мисли, демократскија у смислу да политика владе прилично верно одражава опште ставове - ако игде, онда сасвим сигурно у домену спољне политике. Мада је Путин мало умеренији од већине Руса. Скоро нико на њега не врши притисак да се пријатељскије односи према Западу. Напротив, главне опозиционе странке - комунисти, Либерално-демократска партија Жириновског и Праведна Русија стално траже да буде оштрији. Путин то не чини јер мора да одвага шта се добија а шта губи, али немој мислити да ће онај ко га наследи, ма ко то био, смети да намах преусмери руску политику у прозападну.

3. "Путинов режим" није пред сломом, али и ако падне неће либерали доћи на власт. Немој мислити да ће притисак на Русију преко санкција или каквог другог механизма изазвати распад "режима" и успон либерала и настанак прозападне владе. Не само да је Путин и даље веома омиљен, него и Русија показује снажну отпорност на санкције и пад цена нафте. После две године рецесије, предвиђа се поновни раст руске привреде, демографска ситуација се поправља а истраживања показују да су Руси задовољнији него икада. Тешко да ће бити икаквог "колапса постојећег система власти". Али ако до њега чак и дође, услед "непредвиђеног удара", немој мислити да ће завладати "либерална опозиција". Самопроглашена либералном, опозиција је скоро без икакве подршке руског становништва, које је презире и игнорише. Власт пријатељски наклоњена Западу је "Путинов режим" - и то је највише што се може очекивати у догледној будућности.

4. Русе не учи памети. Већина Руса, а нарочито они који воде земљу, сматра да ти немаш ни најмањег моралног права да им држиш предавања о било чему. Ако кренеш са осуђивањем "агресије" на Украјину, напросто ће те подсетити да си подржао катастрофалну инвазију Ирака и бомбардовање Југославије и Либије. Са руске тачке гледишта, ти и земља коју представљаш сте криви за више агресија него они. Моралисање ће Русе само још више отуђити, неће помоћи да се нађу решења која ће бити у обостраном интересу.

5. Покушај да схватиш како поступци Запада изгледају у очима Руса. Немој сметнути с ума да Руси имају легитимних и разлога и интереса да на ствари гледају онако како то и чине. На пример, ти можеш сматрати да су британска и политика НАТО-а чисто дефанзивне, али Руси имају подоста разлога да је виде другачије. Рецимо, због ракетне одбране. Можеш ти мислити и причати да она служи одбрани Европе од Ирана, али Руси напросто у то не верују, а нарочито не после нуклеарног споразума са Ираном. НАТО-ова објашњења су им бесмислена. И западно тумачење ширења НАТО-а и зашто и како је дошло до "Мајданске револуције" сасвим другачије изгледају с руског становишта.

Знам, Борисе, да си ти врло интелигентан човек. И знам да ћеш чинити оно што сматраш да је добро за Британију. Желим ти све најбоље током мандата на месту британског министра спољних послова.

Твој,

Пол


Аутор: Пол Робинсон (Ћирилизовано: Пол Робинсон,15 чланака)
Извор: A letter to Boris | IRRUSSIANALITY
Превод, избор фотографије и хиперлинкови: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!