"Зевс" – за миран сан Русије

Закони природе су несавладиви само за незналице


САД су у последње време почеле да се жале на чињеницу да две светске силе, Русија и Кина улажу силан труд како би их лишиле светске доминације на океанима. Истовремено, америчка војска и политичари сматрају да војно јачање Руске Федерације и Кине угрожава њихову безбедност. Међутим, сами увек покушавају да се укључе у сваки сукоб, где год се појави. Редовно спроводе војне вежбе у близини руске границе, мешају се у територијалне спорове Кине и Јапана, шаљући тамо своје војне контингенте.
Зар то није политика двоструких стандарда, када Американци могу све а другима је забрањено? Природно је да Русија, као морска и светска држава, мора адекватно заштитити своје интересе и бити спремна да спречи сваку агресију.
И стога је оправдано присуство руске подморничке флоте у свим деловима светског океана. Наше подводне стратешке крстарице месецима су на борбеном дежурству, спремне да у сваком тренутку изврше команду руководства у случају војне претње.
Али ово захтева поуздану и сигурну комуникацију са вишом командом.
У том случају се појављује цео низ проблема везаних за законе природе. Дубина мора је препрека за пролазак радио сигнала. Изронити због комуникације значи разоткрити се. Исти проблем настаје у случају хитног наређења да се употреби оружје. Ситуација није једноставна.

Али за сваку ситуацију постоји поуздано решење. Нашли су га совјетски инжењера, који су утврдили да радио таласи одређеног дијапазона могу проћи кроз океанске дубине. Ови екстра-дугачки таласи који се одбијају од јоносфере лако могу превалити неколико хиљада километара и проћи кроз дубине мора.
Али за пренос сигнала у овом опсегу су неопходна гломазна поља антена дужине од неколико десетина километара. Прво такво поље и радио станицу су изградили немачки инжењери почетком 20. века. А њихов изум прилично добро ради, али у Руској Федерацији.
На основу немачког модела, совјетски инжењери су направили своју радио станицу која може да преноси радио сигнале преко велике раздаљине и да обезбеди поуздану везу са нуклеарним подморницама, које се налазе зароњене у дубокој води.
Тренутно, једна таква станица се налази на територији Белорусије и опслужују је руски стручњаци. Њена одлика је поље антена великих размера, простире се на површини од 650 хектара. Антене су постављене на стубове високе 270 метара. Осим обезбеђења везе са подморницама, станица ради за потребе ВКС, Стратешке ракетне снаге, проводи радио електронску борбу (РЕБ) и радио електронско извиђање.

Могућности такве станице су неограничене - у северној хемисфери, делимично и јужној. Али она није у стању да преноси информације објектима на јужном Атлантском и екваторијалном Пацифику.
Озбиљан проблем. Али не и за Русију. Још у време СССР-а је изграђена нова станица на полуострву Кола, која ради на екстремно ниским фреквенцијама. Она као хоботница, обухвата својим пипцима целу Земљу и способна је да пренесе радио сигнал у сваки угао планете. То су постигли са неколико бушотина у земљи до дубине од три километра и импулс пролази кроз унутрашњост Земље, преносећи информацију.
Позиција таквог објекта није изабрана случајно. То је због смањене специфичне проводности земљишта. Другим речима, земљиште на полуострву Кола има мању отпорност на проток струје и добар је проводник.
Овај јединствена станица је добила име "Зевс". Могућности ове станице омогућавају руским подморницама да примају наређења са вученом антеном дужине од 1 км на дубини од 200 метара.
Постојала је слична станица и у САД. Али  су они из непознатих разлога одлучили да напусте употребу предајника екстремно ниских фреквенција.
Али, упркос могућности земаљских станица, за везу са подморницама постоје и ваздушни репетитори. За ове сврхе у СССР је одређен противподморнички авион дугог домета Ту-142. Са авиона је скинута сва опрема за претрагу и замењена системима везе. У новој улози, авион је назван Ту-142 МП. За пријем сигнала борбеног наређења у подморници користи радио предајник "Фрегат". По доласку у реон ретланслације, авион испушта антену дугачку до 9 км и лети са извученим каблом до завршетка сигнала комуникације. Након тога, антена се увлачи, а авион се враћа у базу. Тренутно се у ВВС и ПВО у Северној и Пацифичкој флоти налази неколико ових авиона.

Коришћење репетитора је екстремна мера преноса борбених информација које могу разоткрити позиције подморница. Да, ту је и опасност да их непријатељ уништи.
У принципу, Русија је светска сила, која има морнарицу и заузима 1/6 земље и има право да контролише светске океане и адекватно одговори на било коју претњу.

Аурор: Василиј Прохоров



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!