Бугарска донела закон по коме сав софтвер државних институција мора да буде отвореног кода

Бугарска скушштина је усвојила амандмане којима се налаже да сав софтвер направљен за владу мора бити отвореног кода, развијен у јавном репозиторијуму и доступан свакоме.

Члан 58 Закона о електронској управи прописује да управни органи морају да уведу следеће захтеве приликом набавке: "Када је предметом уговора обухваћена израда рачунарских програма, рачунарски програми морају да испуне критеријуме за софтвер отвореног кода; сва копирајт и сродна права релевантна за рачунарске програме, њихов изворни код, дизајн сучеља и база података који су предмет поруџбине биће у потпуности пренети на поручиоца, без ограничења у употреби, модификацији и дистрибуцији; а развој треба да се обавља у репозиторијуму који се стара агенција у склату с чланом 7, поглавље 18."

Божидар Божанов, саветник заменика бугарског премијера, у посту објављеном на свом блогу каже да се ово учинило да би се спречило да владини веб сајтови буду рањиви када истекне уговор, а и да би се утврдило који и какви су безбедносни пропусти у пређашњем раду.

За примену овог закона и установљење репозиторијума задужена је новостворена владина агенција. У наредним недељама ће се направити и јавни регистар, да би се пратили пројекти од самог почетка, знали технички детаљи, рокови испоруке и резултати накнадне контроле - пише Божанов.

Нови закон неће утицати на већ усвојена решења. Али исто тако налаже да сви ИТ уговори, и они ранији, буду доступни јавности.

Божанов сматра да је ова одлука "прави корак ка бољем софтверу за управу, и да буде мање застарелих програма, а надам се да ће и друге земље следити наш понешто 'радикални' приступ у стављању оваквих ствари у закон".

Бугарски ИТ сектор је од краја 2014 упослио преко 20,000 софтверских инжењера и истраживачко-развојних компанија. Тиме је Бугарска постала трећа земља на свету по броју сертификованих ИТ професионалаца по глави становника.
Препорука преводиоца: Политика Online - Мајстори софтвера – најбоље из Србије

Аутор: Џонатан Чедвик
Извор: Bulgaria passes law requiring government software to be open source | ZDNet
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!