Moon of Alabama: Сирија, клинтон-демократе и опасне бесмислице

Викиликс објавио хаковане снимке Демократског националног комитета (Фотографија: Мат Слокум / АП)

Два примера од двојице људи који се, по свој прилици, лако носе са противречностима.

Добро познати "фан" сиријских назови побуњеника поставио је ова два твита, један за другим у року од петнаест минута:

6:31 AM - 27 Jul 2016 - Hasan Sari Verified account @HasanSari7 

Преко 300,000 цивила источног Алепа (40 км) под бомбама, а за две недеље ће завладати глад када пут за Кастило буде пресечен. Није добро.

6:44 AM - 27 Jul 2016- Hasan Sari Verified account @HasanSari7 

Око 300,000 становника источног Алепа остало је 30-40,000.

300,000 људи је под бомбама у истој области за коју иста особа каже да је у њој остало само 30,000 становника.

30,000 јесте тачан број. Мартин Чулов из "Гардијана" је марта прошле године био у у источном Алепу и његова процена је била да тамо још живи око 40,000 људи. То запажање је од тада више пута поновио, али број тамошњих становника сада је сигурно мањи, између осталог зато што нема ни воде ни струје. У источном Алепу су остали само борци и њихове породице. Процењује се да тамо сада има неких 5,000 бораца и 20-25,000 цивила. Према више извора, имају хране и медицинских средстава за око три месеца.

Подручје на коме се налазе је потпуно опкољено и из њега се може изаћи само пешке и прошавши проверу на контролним пунктовима. Сиријска влада је СМС порукама позвала све људе из источног Алепа - и цивиле и борце - да несметано изађу. Западни "новинари" све то одлично знају, али мирне душе дан за даном испоручују на хиљаде потресних "урадака" о 300,000 изгладнеле деце источног Алепа и 286 болница сравњених са земљом, "како је управо јављено".

Други пример контрадикторности у медијима пружа нам Ен-Би-Си: "Зашто су експерти сигурни да је Русија хаковала електронску пошту Демократског националног комитета" - Why Experts Are Sure Russia Hacked the DNC Emails - NBC News.

"Многи амерички званичници и експерти за информатичку безбедност из и изван владе су убеђени да су руски државни хакери покрали 20,000 електронских писама Демократског националног комитета и пустили их у јавност таман на време да поремете национални скуп демократа у Филаделфији. Ево зашто су експерти сигурни да су управо Руси то урадили:

(Напомена аутора: Прво мало инсинуација и маркеринга, а онда...)

Као и други стручњаци за информатичку безбедност, на пример пензионисани адмирал са четири звездице Џејмс А. "Ас" Лајонс, и Ставридис каже да је дефинитивно доказати такву везу практично немогуће: "Не знам одговор на то питање и нисам сигуран да га ико зна осим пар индивидуа из Кремља."

Дакле, експерти су "убеђени", иако цитирани стручњак и његове колеге кажу да је апсолутно немогуће бити сигуран. А опет тако бива. Како је то могуће?

Можда и јесте тачно да Руси и службе других влада њушкају по пошти америчких демократа. То им је у опису посла. САД чине исто, и још више, каже правник из бивше Бушове администрације Џек Голдсмит. Али нема никаквих доказа, баш никаквих, да је то учинила служба руске владе. Не постоје докази ни да су Руси хаковану е-пошту Демократског националног, директно или индиректно, предали Викиликсу. Наводни докази су бесмислени. Кривац може бити свако ко располаже одговарајућим ресурсима.

Овај случај подсећа на хаковање "Сонија", за шта је америчка влада окривила Северну Кореју, иако су прави стручњаци рекли да је у питању инсајдерска работа. (Ћирилизовано: Сједињене Америчке Државе појачавају напад на Северну Кореју)

Ал' не вреди. Опет Јово наново. Медији имају наређење да гурају Клинтонку као председника, а да Трампа, као и Путина, опањкавају кад год и где год стигну. Значи, Трамп је једнако Путин а Путин је лично хаковао сервере за електронску пошту демократског националног комитета, То што су докази злодела клинтон-демократа садржани у тој пошти нема везе и није битно.

"Верујуће" у своју мисију, било да се ради о наврзеним на сиријског председника Асада или промотерима Хилари Клинтон за председника САД, свака контрадикција само утврђује у вери.

Посматрачима је то тешко прогутати. Некога ће и развеселити, онога ко на такве контрадикторности гледа као на смешне феномене, смејурију. Али смејурије могу бити опасне када,  ређајући се једна за другом, створе сопствену стварност:

"Сваки пут када се недело некоме припише - оправдано или не - то је трајно забележено. А онда, на тим истим непровереним тврдњама, безброј пута поновљеним, своју каријеру граде нови "експерти" или " startup"-и гладни наслова. Најсензационалнијим "урадцима" такве врсте је скоро загарантована пажња страних медија, а још ако су у складу са америчким политичким интересима, од непроверених теорија убрзо постају - чињенице."

Јастребови такве "чињенице" користе за захтев да се Русија бомбардује. Рутински руски хакерај с тим нема никакве везе. Као што је и труд да се Асад ликвидира и сиријски народ испоручи џихадистима старији од лажне цифре.

Зато такве контрадикторности треба разоткривати - бесмислице су опасне јер се иза њих нешто крије.


Извор: Moon of Alabama
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!