Зашто је Иран отказао гостопримство руској авијацији, зашто неће да купи С-400...

Прво превод вести са сајта...

Russian Aviation. Daily news, articles, photo of Russian Aviation and airline industry - RUAVIATION.COM

Иран не планира да од Русије купи С-400


Иран не планира да од Русије купи ракетне системе С-400 и Антеј-2500, изјавио је ирански министар одбране, бригадни генерал Хусеин Деган на суботњој конференцији за штампу:

"Иран је с руске стране добио понуду у вези испоруке С-400 или Антеј-2500 уместо С-300 система. Међутим, ми понуду нисмо прихватили."

Министар одбране је у наставку конференције рекао да је Иран повукао тужбу против Русије, поднету због њене одлуке да обустави испоруку противракетних система.

"Све док Русија буде испуњавала своје обавезе и строго се придржавала распореда, Иран не види основа за судски спор", пренео је пре недељу дана портпарол Одбора за државну безбедност и спољну политику Меџлиса (иранска скупштина), Хусеин Нагави Хусеини, и додао:

"Већина система је већ испоручена, испорука остатка је у току. Ти системи су већ делимично распоређени на места сталног распореда у Ирану, а послуга је на неопходној обуци.

Истовремено, ми још задржавамо право да поново поднесемо тужбу ако се руска страна не буде придржавала уговорних обавеза."

Уговор Русије и Ирана о испоруци противракетних система С-300 је потисан 2007. године. Међутим, његова примена је обустављена пошто је Савет безбедности Уједињених нација 9. јуна 2010. године усвојио Резолуцију 1929 којом се забрањује трансфер свог најсавременијег оружја, па и ракетних и противракетних система Техерану. Руски председник Владимир Путин је априла 2015. године укинуо забрану испоруке система С-300 Ирану, тако да је уговор поново ступио на снагу новембра 2015. године. Уговор ће бити реализован до краја текуће године - каже Сергеј Чемезов, генерални директор корпорације "Ростех". Заменик премијера Дмитриј Рогозин је прошле недеље рекао да је Русија већ испунила 50% својих обавеза по основу уговора са Ираном.

Извор: Iran has no plans to buy S-400 from Russia - News - Russian Aviation - RUAVIATION.COM


Александар Јовановић / Ћирилизовано:


Дакле, Русија је Ирану већ показала колико је поуздан сарадник - ако се та сарадња не коси са интересима "западних партнера" и, увек прећутно али најважније, Израела.

Али сада је сипала со на отворену рану:

"Русија хоће договор и са Саудијском Арабијом" - Russia seeks deal with Saudi Arabia, too – Indian Punchline

Чланак индијског пензионисаног дипломате - очигледно наклоњеног Русији колико год се трудио да буде објективан - написан је пре вести да су Иранци отказали гостопримство руској авијацији у бази код града Хамадан, али мислим да ће вам и такав какав је бити довољан да из њега и "детаља" из горњег превода извучете закључак зашто су се Иранци попишманили. Мој је - Руси су се преиграли. Да ли је врабац одлепршао? Јесте, али поред тога што је још једном показао да је паметнији од голуба, није залупио врата, видеће Руси Хамадан поново ако престану да калкулишу са иранским архинепријатељима: "Урадили смo ову операцију и она је завршена за сада" изјавио је Бахрам Касеми за новинску агенцију Тасним."

До тада, и не само за сваки случај...

"Сименс" ће инвестирати у иранске петрохемијске пројекте" - PressTV-Siemens to invest in Iran’s petchem projects

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!