Шиптари опет обрукали Вучића: "Косово назвало пут по покојном сину Џоа Бајдена". А јадо поклања - опанке

Амерички председник Џо Бајден јуче је отворио пут на Косову, назван по његовом сину Бо Бајдену, умрлом од рака прошле године", хвали се "Косова прес".

А Вучић, као да се још код Шешеља није обучио како старијем и јачем показати да си понизан и спреман све да му даш, мисли да ће се америчком господару умилити изливима пријатељства и - паром опанака. Истина, даде он и Косово и Метохију, али то се не рачуна, јер "мора се". Ако хоће да не заврши као Ђинђић, није довољно ни што завлачи Русе куповином пар транспортних хеликоптера и сличним кикирикијем. Где су, бре, концесије, електро и водопривреда, за кога се то чува? Или Вучић неће да се хвали? Кад је намесник Србије био циција и себичан, праву ствар, рецимо Војводину, поклониће тако да испадне да смо је поклонили сви, референдумом. До тада...

Ако су Џоу Бајдену опанци мали нека их поклони жени


Дејан Милосављевић, опанчар из Скадарлије: Дао сам му опанке број 40, ако већ њему не одговарају, онда нек их носи његова супруга. За дар госту из Америке Вучић издвојио 70 евра

Бајден, Вучић и Милосављевић

АМЕРИЧКИ потпредседник Џозеф Бајден, који је у уторак посетио српску престоницу, прошетао је, после званичних састанака, с премијером Александром Вучићем кроз Скадарлију. Најстарија боемска четврт радо је угостила двојицу државника, а Бајден је Београд напустио са опанцима у рукама, даром нашег премијера.

Корачајући калдрмом поред башти кафана и продаваца сувенира, одлазећем потпредседнику за око су запали опанци. Видевши да се Бајден заинтересовао за традиционалну српску обућу, премијер је пожелео да му поклони пар. Тај дар га је коштао чак 70 евра!

- Видео ме је како плетем опанке и застао је радознало - прича Дејан Милосављевић, продавац традиционалне српке обуће. - Вучић му је на енглеском причао о каквој обући је реч. Док су ми прилазили, начуо сам да причају о величини коју је Бајден хтео да купи. Дао сам му опанке број 40, ако већ њему не одговарају, онда нек их носи његова супруга.

Иако је Вучић инсистирао на томе да плати пар опанака, код себе није имао новчаник. Плетену обућу платила је његова саветница за медије, али у динарима.

Љубазношћу и предусретљивошћу америчког државника били су изненађени продавци сувенира, али и глумица Љиљана Јакшић, која је имала ту част да га у уторак дочека и поздрави у име целе Скадарлије.

- Поздравила сам га на енглеском, и чим сам почела да му говорим о Скадарлији, искорачио је ка мени, жељан да чује шта имам да кажем - прича ова боемска дама, одевена у аутентичан костим који враћа време уназад. - Пријатно се осмехнуо и видело се да му добродошлица и те како прија. Ово је била дивна прилика да другом човеку Америке покажемо колико смо добронамеран народ, да смо весели, добри домаћини, отвореног срца и да, пре свега, волимо људе.

Глумица Љиљана Јакшић са гостом из Америке

Овај дипломата једне од најмоћнијих земаља света оставио је леп утисак. Како каже Љиљана, био је расположен, љубазан и добронамеран.

- Има диван осећај за покрет - прича Јакшићева. - Радо је одиграо са мном две строфе старе скадарлијске песме "Крај језера", али се двоумио када сам га упитала за плес. Заиста веома добро плеше, и то сам му рекла. Није ми поверовао.

Бајден је отишао "богатији" и за жирадо шешир, заштитни знак Скадарлије, који му је поклонио председник друштва "Скадарлија" Драган Глигоријевић. Потпредседник му је, заузврат, даровао огромну ковану новчаницу с његовим именом, мотивима Беле куће и грбом САД.



ЦЕНА ОДГОВАРА ТРУДУ
 
ЦЕНА опанака који се продају по престоници зависи од броја, али и од преплета и премета.

- Бајден је изабрао пар осредњег квалитета, а његова цена је 70 евра, односно 8.600 динара. Странцима цене увек говорим у еврима, пошто не морају да рачунају колико је то динара. И та цена је сасвим у реду, ако се узме у обзир труд који у њих уложим - наводи Милосављевић.

СУВЕНИРИ

ДЕЛЕГАЦИЈА Џозефа Бајдена такође није пропустила прилику да у Америку понесе сувенире из Србије. Малени опанчићи, магнети, урамљене слике овалног облика, чоканчићи, али и слика српске наивне уметнице Љиљане Миросавић, само су неки од предмета који су заинтересовали стране госте.

Горана Новаковић  /  Вечерње новости


Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!