Јудеобандеризам више није у моди


Неки Украјинци одскора почеше да се самопреиспитују. Једни говоре да су били за Мајдан због сасвим других идеала од ових који владају данас, други захтевају окончање братоубилачког рата на истоку земље. И једних и других нема превише, али су ту, постоје. Као и представници јеврејске заједнице у Украјини, који су, негда, подржавали националисте и, дичећи се, себе називали јудеобандеристима, а сада "изражавају забринутост".

Приде, "јудеобандеристи" није погрдан назив, себи га је наденуо свет јеврејских корена који је подржавао такозвани Еуромајдан и украјинске националисте "Десног сектора".

Олигарх и председник Европског јеврејског савеза Игор Коломојски је био један од главних заговорника јудеобандеризма и покровитеља и организатора Мајдана. Покрет украјинских јудеобандериста је постао чак и модеран - све са логотипом, менором са елементима Трозубца.

Треба рећи да до 2014. године, и поред турбулентних политичких догађаја, у Украјини није било неких нарочитих националних и етничких проблема. Представници различитих националности су били слободни у пословању и политичком животу - све до великог преокрета.

Јуче су поглавари јеврејске заједнице и 29 јавних организација Украјине упутили апел Врховној Ради Украјине, Градском већу Кијева, украјинској влади и домаћим и међународним институцијама, да дају свој допринос очувању међунационалног мира у Украјини. Забринути због садашње ситуације у којој се слави Украјинска устаничка армија и њен антисемитизам, кажу:

"Ми, украјински Јевреја, народ којем су зло нанели и Организација украјинских националиста (ОУН) и Украјинска устаничка армија (УПА), такође смо добро упознати са овим чињеницама. Верујемо да покушаји прекрајања историје, прикривања и порицања антисемитске идеологије и праксе ових организација, и па чак и порицање Холокауста, нису ништа друго него увреда спомену на преко милион украјинских Јевреја које су убили нацисти и локални колаборанти."

Апел су потписали представници Јеврејске Конфедерације Украјине, Јеврејски форум Украјине, Јеврејска верска заједница Кијева, Украјински јеврејски комитет и других јеврејских заједница независне Украјине.

По садашњим, постпучистичким, украјинским стандардима, представници јеврејских организација су, својим обраћањем, кренули у отворену побуну, јер сматрају да "одлука Градског већа Кијева да се једна улица назове по Степану Бандери а друга по Роману Шухевичу је непримерена".

Али шта би са присталицама Мајдана, самодекласираним јудеобандеритима? Неонацизам и бандеритизам раније нису сметали? Поглавари јеврејских заједница сада говоре о стварима очигледним свима, али како то да је представницима тако мудрог народа било потребно две и по године да схвате да ће се то што подржавају изметнути у опакост?

Многи Украјинац је запањен чињеницом да има Јевреја који су стали уз нацисте и бандерите. А и јесте чудно што је "генетско сећање" древног народа омануло на тако простом питању.

Мада је добро познато да ко кокетира са национализмом буди се...може и да се не пробуди.


Аутор: А. М. Василевски
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!