Едуард Попов: Од Јужне Осетије преко Донбаса, Русија обнавља принцип суверенитета. Ствара Нову Византију и ...


На данашњи дан пре осам година започео је рат познат и као "08/08/08", када је грузијска војска напала Јужну Осетију и батаљон руских мировних снага. Догађаји из тог рата добро су познати свима, па ћу уместо подсећања на њих понудити неколико мисли о значењу  "08/08/08" унутар ширег контекста.

Ова разматрања су изнета и у "академскијем" облику на научној конференцији на којој су учествовали и представници влада Јужне Осетије и Грузије, и на којој је, у оквиру секције на којој су се разматрали догађаји из августа 2008. године, приложен поприличан број научних радова о питању државног суверенитета. Поновићу, укратко, тада изложене идеје.

Да почнем с тим шта "08/08/08" рат није био. Напад грузијске војске на Јужну Осетију није био рат између Грузије и "побуњеничке територије" вођен с циљем да се она врате држави матици. Учешће војника из великог броја земаља, па и САД, учинило је овај рат превише великим и значајним да би такво објашњење било истинито. Прави непријатељ Сакашвилија и његових покровитеља није била "сепаратистичка" влада из Чинвалија, већ Русија. Зато су напади извршени не само на цивилно становништво Јужне Осетије, него и на батаљон руских мировних снага.

Овај подмукли и крвави рат није био ни сукоб православне Грузије са православном Русијом, како су, хитро, прогласили неки идеолози грузијског милитаризма. За жаљење је што се нетачан назив Руско-грузијски рат одомаћио и у Русији. Грузија и Јужна Осетија су, саме по себи, недовољни разлози за напад Русије.

Рат из августа 2008 године био је рат-претходница што га је покренуо Запад против драстично ослабљене Русије заточене у својим државним границама. Грузијски милитаризам је напросто послужио као претходница, а територије Јужне Осетије и Грузије као мостобран.

Као Јужна Осетија 2008. године, данас је упориште Донбас. Улогу противруског оружја су августа 2008. играле грузијске марионете Запада, сада је у њој кијевски режим. Русија је добила први рат-претходницу, добиће и други -  на територији некадашње Украјине.

И још један важан закључак. Прошло је осам година од "08/08/08" рата и односи између Русије и Грузије, а поготово између Руса и Грузина су се драстично променили. Обнављање односа са становништвом бивше Украјине, у великој мери затрованим украјинским неонацизмом и русофобијом, биће много теже и захтеваће пуно више времена. Али ће и до тога доћи, пре или касније. Победа у том рату допустиће Русији да се носи са задацима светских размера. један од тих задатака је успостављање заједнице  православних народа и држава (пројекат Нове Византије), и да свету понуди нови, другачији поредак, систем социјалне правде и поштовања културне разноликости човечанства. Данашња Русија тренутно јесте млађи партнер у либералном клубу, али дошло је време да се раскину политички и либералистички ланци и васпостави принцип државног суверенитета.


Аутор: Едуард Попов
Превод текста на руском језику посебно писаног за Форт Рус на енглески: Џ. Арнолдски
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!