Indie Wire: Документарац "Тесла" на америчкој ПБС телевизији (трејлер)


Ксенија Поповић:  "Никола Тесла је предвидео наш свет бежичних комуникација" - је трејлер  епизоде из серијала  "Америчко искуство" (“American Experience” ) америчке радиотелевизијске мреже Пи-Би-Ес. За све поштоваоце Теслиног дела овакви прилози су од великог значаја јер је Теслин допринос америчкој науци, војној премоћи, привреди и и настанку САД као водеће светске силе већ готово читав век обавијен велом тајни. У овом документарцу трагични геније српског порекла који је предвидео и ударио темеље технологијама 21.века доспева у жижу пажње америчке и светске јавности.


 Никола Тесла је предвидео наш свет бежичних комуникација


Предстојећи документарни филм "Тесла" расветљава улогу "лудог научника" који је почетком 20.века задобио пажњу светске јавности стварањем електричне мреже на принципу наизменичних струја. Он је сањао о свету кога покрећу слободне (и готово бесплатне) енергије и бежичне мреже, али су његове ексцентричне идеје и немар према новцу утицали на губљење репутације и довели до његовог финансијског краха, изолације и пада у заборав.

"Многи су људи можда чули за Теслу, али немају појма ко је заиста био тај очаравајући геније и колико је и дан-данас утицајан", изјавио је извршни продуцент "Америчког искуства" Марк Самелс на сајту ПБС-а.

Посредством драматизованих историјских догађаја и коментара водећих писаца и историчара, нови трејлер тежи да побуди интересовање за Теслу и извуче га из сенке заборава, јер су његови увиди у будућност обликовали бежичне мреже 21.века. "Америчко искуство" , добитник неколико награда укључујучи награду Џорџ Фостер Пибоди, ће Теслу вратити у живот на Пи-Би-Ес-у у уторак, 18. октобра у 21 сати по средњеевропском времену.


Аутор: Зипора Смит
Извор: Nikola Tesla Predicts Our Wireless World In New Documentary Trailer | IndieWire
Приредила и превела: Ксенија Поповић / Ћирилизовано

Коментари