Министарство одбране Русије ствара ултралаке бригаде

Моторизована пешадија на УАЗ-овим пикаповима "патриот“ ће заобилазити непријатеља, пролазити кроз његову борбену формацију и наносити муњевите ударе


Фото: РИА НОВОСТИ/ Николай Хижняк

У руској копненој восци ће се формирати јединствене ултралаке моторизоване пешадијске бригаде, чији војници ће се превозити и борити са непријатељем у УАЗ-овим пикаповима "патриот“. Нове војне јединице формиране на искуству борби у Сирији, за разлику од конвенционалних мотострељачких пукова и дивизија на БТР и БМП ће изводити брзе маршеве од више стотина километара.




 

Главна ударна сила нових војних јединица ће постати мотострељачки батаљони (МСБ), опремљени пикаповима „патриот“. Свако возило ће превозити до седам војника са личним наоружањем, као и различит терет, укључујући додатну муницију, храну и резерве воде и горива. Мотострељачки „патриоти“ ће бити опремљени са 12,7 мм митраљезима „корд“, 30 милиметарским бацачима граната АГС-30 или антитенковским ракетним системима „корнет“ или „конкурс“. У минобацачкој батерији, "патриоти" ће превозити минобацаче 82 милиметара „поднос“ и бојеви комплет граната.

"Формирање нових јединица је у току" - каже за „Известију“ представник војног руководства, упознат са ситуацијом. По једна јединица ће се ускоро појавити у Јужној и Централној војној области. Организациона и кадровска структура нових бригада ће бити различита од традиционалне. Оне ће имати мање личног састава и технике, али ће „ултралаке“ бригаде бити покретљивије и брже.

Према подацима „Известије“, поред малих и средњих МСБ на пикаповима, у новим бригадама ће бити и традиционални мотострељачки батаљони, опремљени са БТР-82. Такође, у новим војним јединицама ће бити и артиљеријске јединице, међу њима и ракетна артиљерија опремљена ракетним система плотунске паљбе „град“. Ултралаке бригаде ће имати противтенковске дивизионе, опремљене противтенковским ракетама монтираним на возила. „Противтенкисти“ могу не само зауставити и уништити непријатељске тенкове, већ и неутралисати ватрене тачке, утврђења а такође уништити непријатеља, који врши одбрану градских објеката.

Ови батаљони се формирају на основу искуства стеченог током војних операција у Сирији, - каже војни аналитичар Владислав Шуригин. За један дан, обични мотострељачки батаљон, опремљен оклопним транспортерима и борбеним возилима пешадије, може да изврши марш на удаљености од не више од 100 км. А МСБ са УАЗ-овим „патриотима“ ће моћи да за дан пређе растојање од неколико стотина километара. При том дејствујући у малим групама, мотострељачки водови и чете у пикаповима могу да продру у непријатељски борбени поредак противника и наносе брзе ударе. Али овакви батаљони су ефикасни само у пустињским, степским и полупустињским областима. У шумама и шумским деловима степе аутомобилизована пешадија по својим борбеним способностима је слабија од пешадије на борбеним возилима пешадије и оклопним транспортерима.

Руско министарство одбране је већ покушавало да створи бригаде чији састав је требало да дејствује са аутомобила. У 2009. години, у оквиру најаве бившег министра одбране Анатолија Сердјукова руске реорганизације Оружаних снага у „нови изглед“, 56. самостална десантно јуришна бригада је била опремљена са УАЗ-овим теренским возилима „хантер“. Истина, касније је бригада предала своје „хантере“ и вратила се традиционалним гусеничним и борбеним возилима са точковима.

"Вежбе извршене у то време су показале да су овакве бригаде веома потребне" - каже представник Министарства одбране. У степама Волгограда падобранци су дејствовали врло добро. Али су предали возила. У кабину „хантера" је било тешко сместити војнике и превозити тешко наоружање, додатна резервна средства и терет. Војници су седели у задњем делу, лицем у лице у веома скученим условима. Чак је требало, у оквиру тог експеримента, 56. бригаду дооружати са камионима ГАЗ-66.

Према речима нашег саговорника, са појавом пикапова „патриот“ тај проблем је решен. Теретни део аута је довољно простран за терет и војнике, а простор у кабини је довољан да се удобно сместе три војника и један возач.

У оружаним снагама НАТО-а, пешадијске јединице на аутомобилима су веома честа појава. Посебно, у армији САД сви пешадијски батаљони се превозе на наоружаним џиповима и оклопним возилима.


Известия

Препорука преводиоца:
UAZ

Аутор: Алексеј Рам
Извор: Минобороны формирует сверхлегкие бригады - Известия
Превод: мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот / Ћирилизовано 

Ово је био 100. превод "пензионера" Мирослава. Хвала!

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!