Руски падобранци добили свој Скајп

Видеомесинџер ће радити преко сателитских или радио-релејних комуникационих веза

 

Фото: РИА Новости/Евгений Епанчинцев

Руске Ваздушно-десантне снаге су добиле видеомесинџер који омогућава да се организује видео комуникација између војника и обави тајна конференција десетина корисника међусобно удаљених више хиљада километара. Нови програм концерна из Вороњежа "Созвездије" (рус. созвездије: сазвежђе - прим. прев.) је успешно тестиран током вежби "Кавказ-2016".

"Нови видео програм је већ постао део аутоматизованог система контроле "Андромеда Д" и широко имплементиран у ВДС" - каже за "Известију" представник руског Министарства одбране, упознат са ситуацијом. "Током вежби, уз помоћ новог програма смо организовали стабилну видео комуникацију између штабова неколико пукова и дивизија ВДС и одржавали је током вежбе. Тиме се значајно повећала ефикасност рада штабова и команданата."

Кадровски, нови програм се поставља на лаптоп и таблет рачунаре официра од нивоа команданта батаљона, његових заменика и навише.

"У пракси, на видео везу могу бити повезани командири чета, водова и одељења" - каже "Известији" представник војске. "Тренутно, програм се не користи само при извршењу борбених задатака, већ и у свакодневним активностима јединица, а посебно, како би се избегло позивање официра на службене састанке, они се организују у виду видео конференције.

По подацима "Известије", нови месинџер је потпуно домаћ производј, ради у Астра Линукс окружењу – оперативном систему који је развио "РусБИТех" специјално за потребе руске војске. Први примерци програма су тестирани у систему "Андромеде" почетком 2012. године.

За организацију видео везе у ВДС користе се само војна сателитска и радио-релејна мрежа (када сигнал пролази кроз ланац релејних станица), што је систем везе који обезбеђује канал за брзину од 1,5 до 2,5 мегабита у секунди.

У зависности од локације корисника, одабира се најпогоднији тип везе. Сателити пружају веома високу покривеност територије, али канал комуникације је прилично "танак" - нешто више од 1,5 Мбит / с. Релејне станице подижу брзину изнад 2,5 Мбит / с, али тактичка ситуација не дозвољава увек да се постави неколико репетитора у низу да би се „извукла" веза од корисника до корисника. У мрежама веза општег коришћења месинџер неће радити.

"На пример, да би гледали видео снимак са сервиса AppleTV са резолуцијом од 720 dpi потребно је да имате канал са око 3,5 Мбит / с" - каже  директор OMMG Technology Сергеј Кравцов. "При брзини од 1,5-2,5 Мбит / с армија ће добити стабилну видео слику која неће пуцати. "Десантни" месинџер није онлајн биоскоп, већ средство команде и контроле, тако да ради само у затвореним комуникационим каналима у које се неће моћи пробити и приступити информацијама које се преносе. Стога, одустајање од коришћења цивилних мрежа је потпуно оправдано."

Водећу позицију у свету у области војних средстава видео везе сада држе САД. Конкретно, инвазија на Авганистан 2001. године је била је прво војно планирање операција које је извршено само уз употребу видео конференција. Дакле, Пентагон је успео да синхронизује рад неколико штабова одговорних за операцију а расутих између Флориде и војних база у Казахстану, Узбекистану и на острву Масира (код Омана). Истина је да су војне власти САД закупиле цивилне канале комуникације, а за видеомесинџере користиле комерцијалне програме. У 2003. години, током операције "Ирачка слобода", у америчким трупама специјалне намене су биле распоређене специјалне чете опремљене сателитским и радиорелејним средствима везе које су биле одговорне само за одржавање видео веза, а тада се појавио и први програм, који је добио назив VCR.

Сада сваки вид армије САД има свој видеомесинџер. Руско Министарство одбране планира да створи средства за заштићену видео везу за све војне структуре. Први су свој месинџер добиле ВДС.


Известия


Повезано:

У Русији се појавио војни интернет

Астра Linux (Русская операционая система) - YouTube



Аутор: Алексеј Рам
Извор: У российских десантников появился свой skype - Известия
Превод: Мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот / Ћирилизовано


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!