Хиперсонична ракета дошла на Камчатку

Војска извршила прву успешну пробу "пројекта 4202", који развија брзину од 15 Маха


Фото: РИА Новости/ Сергей Пятаков

Хиперсонична летелица под ознаком "пројекат 4202" (такође и као 15ЈУ71) је 25. октобра успешно тестирана током лансирања из реона Домбаровски у области Оренбург на полигон Кура Камчатка. Ово је први потпуно успешни тест оружја способног да на максималној висини развије брзине реда 15 Маха, или 7 км/сец. За њену реализацију произвођач 15ЈУ71 - реутовска Научно-производна организација машиноградње -  ВПК "НПО Машиноградња" (АО «Военно-промышленная корпорация «Научно-производственное объединение машиностроения»  - Акционарско друштво „Војно-призводна корпорација „Научно производни систем машиноградње“ из Реутова у Московској области -  прим. прев.) је морала да спроведе обиман програм замене увоза.

Хиперсонична летелица (гиперзвуковой летательный аппарат- ГЗЛА) 4202 треба да замени конвенционалне бојеве главе на перспективним интерконтиненталним балистичким ракетама. Апарат почиње да ради на висинама реда 100 км, а лети ка циљу брзином од 5-7 км/с. Пре уласка у густе слојеве атмосфере, хиперсонична летелица непосредно изнад циља врши сложен маневар, отежавајући своје пресретање средствима противракетне одбране.

Саопштење о успешном лансирању пројекта 4202 из реона Домбаровски на полигон Кура на Камчатки се појавило 25. октобра: сведоци су објавили на интернету фотографије које показују типични траг ракете на небу.

У "НПО Машиноградњи" су се уздржали од коментара.

Пројекат хиперсоничних бојевих главе под називом "Албатрос" се појавио у СССР-у средином 1980-их. То је био одговор на покушај САД да направи систем ПРО у оквиру "Ратова звезда". Али, после неколико година а због техничке сложености пројекат је обустављен. Ипак, средином 1990-их, НПО машиноградња наставља пројекат, али под ознаком 4202.

Како је рекао "Известији" информисани извор из корпорација "Роскосмос", успешном извођењу теста лета "пројекта 4202" претходио је масовни програм замене увоза: задатак је био да се ослободи од увоза неких компоненти систем контроле који се производио у предузећу "Хартрон" из Харкова. Програм је успешно остварен, што је и омогућило наставак тестирања.

„Сва опрема у трупу, електронски системи и систем управљања су сада у потпуности састављени од руских компоненти“, рекао нам је извор из "Роскосмоса". У апарату више нема страних делова. Извештај о томе ће ускоро бити достављен Министарству призводње и трговине и Влади.

Како је објаснио извор "Известије", задатак о потпуној замени делова из увоза у хуперсоничној летелици постављен је НПО још 2014. године, док је рок завршетка радова крај 2016. године.

НПО машиноградња је почетком октобра  свим предузећима која су укључена у пројекат 4202  послала званичан захтев да што пре пошаљу извештаје о обављеном послу у оквиру замене делова из увоза. Пријем документа "Известији" је потврђен у неколико предузећа.

„У "пројекту 4202" у почетку није било много страних делова, али кључни елемент пројекта - контролни систем који контролише лет хиперсоничне летелице, вршење хиперсоничног маневра и навођење на циљ  је израђиван у украјинској компанији“ - рекао је "Известији" главни и одговорни уредник интернет-пројекта Militaryrussia Дмитри Корњев. "Према доступним информацијама, НПО је још 2014. године почео развој новог система управљања. По свој прилици, њега су почели тестирати прошле године, али су оба лансирања "4202" у 2015. години била неуспешна. Али 25. октобра ове године лансирање је успело, што сведочи о успешном раду НПО Машиноградње на замени увоза.

Развој система контроле хиперсоничне летелице холдинг "Хартрон" (једно од водећих предузећа у Совјетском Савезу – за развој контролних система за ракете и летилице) почео је средином 1990-их. Успешно тестирање система као део руске хиперсоничне летелице је неколико пута поменуто, чак се и појавило на званичном сајту компаније. Али после догађаја на Криму у лето 2014. године, председник Украјине Петро Порошенко је сарадњу са Русијом на војним програмима замрзнуо. Конкретно, међу првим је прекинута сарадња "Хартрона" и НПО Машиноградње.


Известия
Аутор: Алексеј Рам, Иван Чеберко
Извор: Гиперзвуковая ракета маханула на Камчатку - Известия
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!