Путин: "Узмимо пример Израела..." (Видео)


"Погибије цивила у Мосулу су у реду, погибије цивила у Алепу су злочин" - тако западни мејнстрим медији "обнашају" антируску пропаганду поводом Сирије. А зашто? Зато што Русија уништава америчку инвестицију од милијарди и милијарди долара - џихадисте, који би требало да сруше легитимну сиријску владу. Шта више, и америчка операција у Мосулу је упитна - САД тврде да се тамо боре против Исламске државе, али извештаји су, у најмању руку, контрадикторни.

У овом снимку, Путин истиче да, када је у питању начин како победити,  можемо учити од Израела, који никада не мења приступ и не допушта да ствари "иду својим током". Запад каже да су блискоисточни диктатори "чврсте руке", да владају сурово. А Израел, Израел није чврсторукаш?

(Али то што је Путин за пример узео Израел не значи да подржава окупацију Газе - то је засебно питање. Пример Израела је дат у оквиру објашњења зашто је потребно имати чврст и доследан став и приступ решавању проблема тероризма.)

Lapsus calami на 2.24 - у питању је, наравно, 11. септембар, а не 2011. година:




Напомена преводиоца: Изворни наслов је "Lets learn from Israel" - Putin [Video]. Преведите га како год хоћете, али то Путин нје рекао, рекао је: "Узмите пример Израела..." Али контекст оправдава и превод Инесе Синчугове (на енглески, за видео) и наслов, јер је очигледно да Путин подржава чврст и доследан израелски приступ.

Међутим, текст је... Творац му није потписан, али бих, због стила, рекао да га је сачинио нови уредник "Форт Руса", Хоакин Флорес. А због Флоресове раздроћкане реченице, ненавођења извора и, уопште, приступа "нећемо се држати занатских правила к'о пијан плота", све ређе читам и преводим објављено на сајту који сам некада највише и најрадије користио. Но, главни проблем с овим текстом је, благо речено -  недореченост, а ако ћемо поштено - свесно прикривање чињеница, да:

 - није у питању само Газа, него читава Палестина, плус сиријски Голан под израелском окупацијом;
 - да Израел и ствара и користи терористе када то налази за сходно, да је у интересу јеврејске гузице;
 - да је то што Израел чини у Палестини, а посебно у Гази, школски пример садржаја појма геноцид;
 - да Русија и Путин, када о Израелу говоре, не користе реч "партнер" са иронијом, као када је питању западна олош.

Па? Је л' то хоћу да кажем да је Путин погрешио са израелским примером и, шире гледано, да Русија греши у погледу односа са Израелом? Сматрам да Путин овога пута јесте погрешио. Дебело. Зашто? Зато што га, иако се овога пута формално обраћао новинарима, посебно западним, којима се гаће тресу када се помену ционизам и Израел, нису слушали само они и газде им, него и читав свет - о арапском да не говоримо - и Американци, који знају колико за пропаст своје земље "дугују" ционизму и Израелу, а што важи и за све којима, на пример, централне банке сисају крв. Али такође мислим да ни Путин ни Русија не греше што не улазе у директан сукоб са Израелом. Још је рано, треба се, да поновим по енти пут, прво обрачунати са извођачима ционистичких радова; добар део руске елите (у сваком смислу) је јеврејског порекла...

Уосталом, руска браћа и Путин, Богу хвала, у пракси не маре за "учимо од Израела". Само погледајте Чеченију данас - и сетите се чеченског покоља деце у Беслану.


Аутор: Анониман
Превод видеа: Инеса Синчугова
Извор: Форт Рус
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!