Да ли ће Минск продати Кијеву системе навођења за ракете?

Украјина Белорусији - моторе за ракете, Белорусија заузврат - системе за навођење




Упркос тешким односима са Русијом, Белорусија се вероватно неће одлучити на продају технологије Украјини, која би омогућила производњу смртоносног оружја.

Говорећи недавно у Кијеву, украјински председник Петро Порошенко је најавио стварање нових врста савременог оружја у земљи. Према његовим речима, пред украјинске научнике, конструкторе и директоре наменских предузећа је постављен задатак развоја и производње нових ракетних система, крстарећих ракета, нових конструкција артиљеријских система, прецизно вођене муниције, беспилотних летелица ударног типа, средстава космичког извиђања, радио електронске борбе, и тако даље.

Ово саопштење је изазвала медијску пажњу и коментаре, посебно руских стручњака. Тако је, заменик директора Центра за анализу стратегија и технологија Константин Макијенко изразио озбиљне сумње да Украјина у свом садашњем стању може направити системе високе технологије. За то је потребно, нагласио је Макијенко, не само пуно времена и улагања, већ и кадрови и искуство.

Ипак, први потпредседник Руског савеза инжењера Иван Андријевски напомиње да је у совјетско доба украјинска школа инжењеринга била најбоља у Савезу и у неким областима премашила Русију, али да је део тог потенцијала изгубљен, мада, Украјина "има много живих фабрика које могу да произведу ваздухопловну технику и ракете", каже Андријевски.

Украјинци су, по његовом мишљењу, потпуно у стању да произведу беспилотну летелицу високе класе, истина само у условима тесне сарадње са западним партнерима. Проблем је у томе што су беспилотним летелицама неопходни ефикасни системи управљања са земље, а пожељно - преко сателита, које Украјинци једноставно немају, па морају да користе навигационе уређаје који користе амерички џи-пи-ес, сматра Андријевски.

Он такође сматра да квалитетну крстарећу ракету већег домета у Украјини данас нису у стању да произведу. Производња мотора за њу се може обновити, али остатак (електроника, систем за навођење) Украјинци немају, сматра стручњак.

Зашто већина стручњака верује да гсу лавна препрека за стварање украјинских беспилотних летелица и крстарећих ракета великог домета (КРВД) баш системи навигације и навођења? Да би се лакше разумело, хајде да укратко опишем тај уређај.

Као пример, узмимо нама познатију, познатију од америчког "томахавка", руску КРВД Х-555, која је не нуклеарна верзија совјетске Х-55.

Ова ракета, као и њен претходник, је опремљена са инерцијално-доплерским сиистемом навођења којин комбинује корекцију по рељефу терена са оптичко-електронским корелатором. Таква структура навигационог блока објашњава се тим да употреба само једног аутономно инерцијалног управљачког система ракете при лансирању на велике даљине доводи до акумулације навигационих грешака током лета, чији је резултат да ће вероватно кружно одступање бити веће од зоне уништења бојеве главе ракете.

Зато настаје потреба корекције резултата рада инерционог система навођења помоћу рељефа терена корелационо-екстремним системом помоћу радио-висиномера. Путем рачунарског програма, профил терена преко којег лети ракета се упоређује са дигиталном картом сачуваном у меморији путног рачунара (Бортовая цифровая вычислительная машина - БЦВМ - путни дигитални рачунар).

Међутим, овај систем не ради сасвим исправно кад лети изнад воде или сезонски променљиве површине, као што су пешчане дине, или терена са различитим сезонским радарским одразом, као што су тундре и тајге где снежне падавине могу да промене висине терена или сакрију његове особености.

Због тога је блок навођења крстарећих ракета Х-555 опремљен додатним системом заснованим на оптичко електронској корелацији одраза терена са еталоном у дигиталном облику. За поправку у оптичком подручју терена испред ракете користи се специјална камера, чије информације се пореде са дигиталним еталоном терена (дигитална мапа), добијеном помоћу сателита или ваздушног извиђања које се чувају у меморији уграђеној у ракети.

Ова технологија омогућава веома прецизно одређивање положаја ракете и корекцију навигационе грешке акумулиране у претходним фазама процеса.

Истина, ни ова технологија није без мане у вези са променама у визуелним карактеристикама терена. Зато је систем навођења најсавременије руске КРВД Х-101 допуњен навигационим системом заснованом на ГЛОНАСС-у.

Тако су један од најважнијих елемената система навођења крстарећих ракета дигиталне мапе терена. Као улазни подаци за такве мапе служе сателитски снимци добијени посебном сателитском опремом. Један од ретких светских произвођача такве софистициране опреме је Белорусија. Таква опрема је инсталирана на сателиту Белорусије, који је сада у орбити.

Поред тога, Белорусија производи оптоелектронске уређаје који су потребни да се створи систем навођења високопрецизног оружја. И, као што је председник више пута рекао, наша наменска индустрија има снагу да створи систем навођења ракета аналога који се користи на руском тактичком систему "искандер". Осим тога, по мишљењу многих стручњака, они се већ инсталирају на ракетним системима плотунске паљбе "полонез", који је недавно ушао у наоружање белоруске армије.

Неки стручњаци чак тврде да је "полонез" - само међукорак да се у Минску створи властити оперативно-тактички ракетноисистем опремљен и крстарећим ракетама домаће производње "аист". Оне би требало да буду опремљене турбомлазним мотором МС-400 конструкције украјинске компаније "Мотор Сич". Сличан мотор се користи у кинеској крстарећој ракети DF-10 (CJ-10) и пакистанској "Hatf- VII Babur".

Ту се отвара велики потенцијал за узајамно корисну белоруско-украјинску војно-техничку сарадњу: Ви нама - моторе за ракете, ми вама - системе навођења.

Међутим, ова наизглед беспрекорна шема има значајну ману. С обзиром на тренутни сукоб између Кијева и Москве, још увек се не може искључити могућност употребе хипотетичког украјинског ракетног оружја против Русије.Русија ће покушати да то спречи. И мало је вероватно да ће руководство Белорусије да оде тако далеко, без обзира на искушења и могућу корист.


БЕЛОРУССКИЕ НОВОСТИ | Беларусь | Минск | мировые новости | последние новости | горячие новости

Аутор: Александар Алесин
Извор: Продаст ли Минск Киеву системы наведения для ракет? | naviny.by
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!