Овога пута, уз захвалност "Блицу" и једну молбу: "Изграђен први ПОТПУНО АРАПСКИ град у БиХ!" (ВИДЕО)






Александар Јовановић / Ћирилизовано: Не повлачим ни једну једину реч што рекох у Ћирилизовано: Поводом "Блицовог" чланка "Šta je u pozadini rata u Siriji? Moćan gasovod". Нема ни потребе, и овај чланак је изузетак од правила и служи првенствено (дакле, не искључиво) задобијању поверења читалаца, да касније лакше прогута ционистичке и натоовске сплачине. Ал' опет, иако је тако - хвала. Хвала на драгоценом податку и што је помогао да дође до већег броја читалаца него што их има портал Bizlife.rs , којем, у ствари, дугујемо за вест - Ovo je prvi arapski grad u BiH, a ulaz Bosancima je zabranjen! - Biznis Info -  и то од пре пет дана, али ..."патриотски медији" не читају такве ствари.

Молба? Република Српска има траљаву пропагандну службу, ако је уопште има. Где су вести из српске продукције на страним језицима, пре свега енглеском? Треба ли и страни читалац да сазна за овај ЗЛОЧИН, између осталог, злочин ЕУ према самој себи, јер и она га је изазвала а и данас дању подржава? Стога бих замолио (непознатог) читаоца, који страним језиком влада у мери потребној да се преводи са матерњег - што је сложенији процес и захтева далеко више знања од оног којим ја располажем - да преведе чланак и дистрибуира превод - и нама, и коме год и где стигне.

Треба и затребаће.


Arapski grad u BiH (Foto: Promo)

BOSANCIMA ULAZ ZABRANJEN Izgrađen prvi POTPUNO ARAPSKI grad u BiH!

Trenutno se sastoji od oko 160 kuća i velikim brojem pratećih sadržaja, s velikim jezerom u sredini. U toku je izgradnja novih kuća i pratećih sadržaja.

Prema rečima sagovornika portala "BiznisInfo", većina kuća je prodata, a kupci su isključivo Arapi.

Ovaj pravi mali grad, smešten u Tarčinu, sada je pust pa je svima koji dođu u određenom terminu dozvoljen ulazak i obilazak. No, tokom leta grad je bio pun Arapa, a Bosanci nisu mogli da ga posete niti da uđu u njega, osim onih koji u njemu rade, poput konobara, spremačica, obezbeđenja… a tako će biti i sledećeg ljeta.

- Vlasnici kuća su Arapi i oni ne žele da se mešaju s lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je reč o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome nitko ne ometa i čudno ih posmatra - kaže sagovornik "BiznisInfa" koji je zamolio anonimnost.

Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osećaju kao kod kuće, samo što su posvuda voda i zelenilo. Oni će ovde provoditi letnje mesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove.

Sagovornik "BiznisInfa" ističe da su kuće prodavane po 150 do 160 hiljada evra, a da nisu ni bile nuđene na tržištu BiH, ali da u Kuvajtu, odakle je vlasnik, "nisu silazile s TV-a".

Da je tako, pokazuje činjenica da se ove kuće nigde u BiH nisu reklamirale, te da čak ne postoji ni internet stranica na bosanskom jeziku na kojoj se mogu naći bilo kakve informacije o ovom naselju, odnosno o prodaji ili iznajmljivanju kuća.

Jedina stranica je gulfdoo.com i ona je isključivo na arapskom jeziku. Projekat izgradnje naselja koje će imati kapacitet pružanja smeštaja za 1.125 turista počeo je 2013. godine, a koštao je oko 25 miliona evra. Naselje je otvoreno u oktobru prošle godine. Naselje su otvorili član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i osnivač kompanije "Gulf Real Estate" Jasem Ahmed Al Kander u oktobru prošle godine.


Vladimir Filipović / Blic

Извор за видео је Јутјуб страница Санина Пехливановића: ‫شركة الخليج العقارية منتجع سراييفو‬‎ - YouTube.  У случају да буде уклоњен, "Ћирилизовано" располаже копијом снимка... 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!