Moсква одбацује „Мајкрософт“, креће у дигиталну самосталност

Већа самосталност по питању снабдевања технолошким производима и услугама један је од циљева Москве. Ако буде потребно, натераће домаће фирме да то омогуће!


Програм који би требало да замени "Micrfosoft Outlook"
Како је истакао Артјом Јермолајев, шеф Одсека за информационе технологије Москве, руска престоница жели по сваку цену да се реши „Мајкрософтовог“ сервера за мејлове (Exchange Server and Outlook) и замени га истим производом домаћег „Ростелекома ПЈСЦ“.

Та замена, када у потпуности буде обављена, обухватиће око 600.000 рачунара и сервера.

На крају ће и сви „Мајкрософтови“ програми, укључујући и „Виндоуз“ и „Офис“, бити замењени, тврди Јермолајев.

„Софтвер развијен у Русији није инфериоран у односу на страни, а много је јефтинији, а што је најважније, има одличну заштиту података“, додао је Сергеј Каљугин, званичник Одсека.

Ова изјава је у директној корелацији са Путиновом изјавом из 2014. године. Тада је руски председник рекао да би руски софтвер био безбеднији и поузданији од страног. Било је то након што су америчке фирме повукле све плаћене услуге са Крима после руске анексије овог полуострва.

Јасно је било да Путин жели да смањи зависност Русије од страних технолошких компанија, посебно оних из Северне Америке и Европе, пише сајт The Surge.

Чак је рекао да би влада могла да дигне порез страним компанијама које раде у земљи и да се већа подршка пружи државним технолошким фирмама.

Такође је састављена листа домаћих компанија које могу да пруже технолошке услуге уместо страних, и прослеђена предузећима и организацијама широм Русије, као нека врста охрабрења да се може и без страних производа.

„Мајкрософт“ није прва компанија коју Русија жели да „избаци“. „Цисков“ и „Ораклов“ софтвер су исто замењени софтвером које праве руске фирме. И „Гугл“ се суочио са оштрим критикама руске владе због тога што својим оперативним системом Андроид практично држи монопол на тржишту.

Тренутно руска влада троши око 295 милиона долара на страни софтвер, што је око 10 одсто у односу на комплетно тржиште софтвера у Руској Федерацији које вреди око три милијарде долара.

Извор:  РТС


Александар Јовановић / Ћирилизовано:


Лепо. Паметно. Али је тек почетак.

А да Путину и правим руским родољубима - онима свесним да користити "Мајкрософтове", "Гуглове" и "Еплове" производе значи плаћати за коришћење одашиљача чије су пријемне станице код непријатеља - неће бити лако говори и чињеница да ова вест изгледа не постоји за руске медије на српском језику, да су је пренели, уз РТС, само:

Microsoft bi mogao da izgubi najveće mušterije u Moskvi - B92.net
(још пре два дана, 29. септембра)
Moskva 'proteruje' Microsoftov softver i prelazi na domaći | Nova Ekonomija

Сада је 19,00 сати. Можда "Спутњик", "Руска реч", "Фонд стратешке културе" и неки "проруски" веб-сајт касније нешто и објави на ову тему. Међутим, само кашњење... Ујео сам се за језик. Али опет ме интересује да ли је тамо неко уопште чуо за Линукс и да ли зна да је "јабука", и телефон и рачунар, статусни симбол само за бизгове.

P.S. Да, размотрите и...

Italian Military Gets FLOSS | Robert Pogson
War News Updates: More Signs That The EU - U.S. Economic War Is Expanding

Коментари