Дебкафајл: Медведев у Јерусалиму док Путин чека да се види или чује с Трампом (па да "пусти с ланца" бродовље у Средоземном мору)

Руска ракетна крстарица "Петар Велики" на путу ка Средоземном мору

Руски председник Владимир Путин  је у среду 9. новембра послао свог премијера Дмитрија Медведева у Израел, обележавајући 25-годишњицу обнављања дипломатских односа између две земље.

И то није био једини симболични гест: безмало прва ствар коју је Медведев урадио по доласку је била посета јерусалимском Западном зиду, вечном јеврејском светилишту. Медведев се на овај гест одлучио да би подвукао свој коментар од прошле недеље: "Русија никада није негирала да и Израел и јеврејски народ имају права на Јерусалим и своје светиње, а ово питање се пренаглашава."

Фотографија: Ројтерс. Извор: Russian PM Medvedev in Israel to boost trade ties | Middle East Eye

Тиме је руски премијер демонстрирао да Москва признаје да и Јевреји имају право на Израел, Јерусалим и света места - пре свега Храм на брду, а не само Палестинци. То је била порука Кремља екстремистичким муслиманским организацијама, онима које су себи за циљ поставиле "ослобађање Јерусалима од израелске окупације".

На општијем плану, Путин је преко Медведева поручио свету, а посебно САД, да је Русија спремна да буде мировни посредник између арапског света и Израела, и то са већом флексибилношћу од оне коју је показао Вашингтон.

Пошто је Медведев Западни зид посетио у четвртак, дан после избора Доналда Трампа за председника, а Трамп признаје Јерусалим за престоницу јеврејске државе, руски премијер је тиме Вашингтону поручио да је Москва спремна да са новом администрацијом сарађује на решавању бројних проблема на Блиском истоку.

У Москви, неколико сати касније, заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је открио да је са новим председником "...било контаката пре избора. Посао настављамо, наравно."

Други званични извор је Рјабковљеву изјаву образложио тиме да су се представници Руске амбасаде у Вашингтону сусрели са члановима Трамповог изборног штаба, а да су саветници Хилари Клинтон такав сусрет одбили.

Према томе, и Путин и нови амерички председник су већ показали да су отворени за сарадњу.

Што Москву није спречило да учини још један речит гест на дан америчких избора: саопштила је да је њена ударна група - носач авиона из састава Северне флоте и додатни бродови из Црноморске флоте - на путу ка Средоземном мору, одакле ће авиони кретати у бомбардовање и бити лансиране крстареће ракете на преостале сиријске побуњенике у источном Алепу. 

У саставу застрашујуће флоте коју предводи носач "Адмирал Кузњецов" су и ракетна крстарица "Петар Велики" и ракетна фрегата "Адмирал Григорович".

Војни и обавештајни извори "Дебкафајла" кажу да ова демонстрација руске поморске силе и њен задатак нису изненадили америчку администрацију, јер је Путин пре неколико недеља обавестио председника Барака Обаму да је решио да заузме Алеп, други по величини сиријски град, и преда га Башару Асаду.

Готово је сигурно да се Москва на такав потез одлучила јер је веровала да ће за председника бити изабрана Хилари Клинтон, а не Трамп. Руско бродовље би отворило паклену баражну ватру истог тренутка кад се прогласи њена победа. Председник Русије има нерашчишћене рачуне с Клинтоновом још из времена када је била државни секретар, а посебно с почетка 2011. године, када је одбила да сарађује на спашавању живота либијског владара Моамера Гадафија, када је збачен с власти у операцији НАТО-а којом је руководио Вашингтон.

Првобитни циљ руске операције заузимања Алепа и потом предаја тог града Асадовом режиму је био да се новом америчком председнику покаже да Руси неће презати од употребе војне силе на другим ратиштима ако је потребно да се на такав начин оствари циљ.

Али и Кремљ је као и већи део света био сигуран да ће победити Хилари, тријумф Трампа га је запањио. Стога је могуће да ће Путин застати и још поразмислилити да ли да крене у бомбардовање сиријских побуњеника у Алепу, а можда је само решио да причека док се не састане или чује с новоизабраним америчким председником.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Извор: Medvedev in Jerusalem as Putin waits for Trump
Превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано, користећи

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!