Коме треба идиотизам? (Још ако је литвански...)

Аутор: Виктор Николајевич Литовкин (

Аналитичар Виктор Литовкин о "жељи Русије да окупира Литванију"


Позвали су ме с једне, међу елитом главног града, популарне радио станице:

"Викторе, Литванија је издала упутство за становништво у којем се описује шта грађани треба да раде када земљу окупира руска војска. Како коментаришете овај догађај?

"Да ли се у том упутству спомињу пелене?", запитах девојку.

"Не, ни речи."

"Онда препоручујем допуну упутства – да се становништву Литваније обезбеде пелене. Можете мислити шта би се десило када би, у свеопштој хистерији од бескрајног чекања на руску инвазију, неко од литванског руководства угледао да су се на граници изнебуха појавили 'љубазни људи'."
Не знам шта се чуло на радио станици и да ли се уопште чуло, али на њиховом сајту прочитах да је "војни аналитичар ТАСС-а, пензионисани пуковник Виктор Литовкин, као одговор на брошуру објављену у Литванији о опасности од Русије, дао неочекивани савет литванским властима –  да се снабдеју средствима за личну хигијену".

Сјајно, колеге, врло елегантно, чак је, рекао бих, на деликатан начин пренешен и мој сарказам.

Наравно, неки од читаоца "Известје" и радио слушалаца су ме оптужили за претерану и непримерену грубост према руководству суседне државе. па чак и за лакомисленост. Али реците ми, молићу лепо, како озбиљно коментарисати идиотизам што нам већ досади – "наратив" о спремности и жељи Русије да окупира Литванију? Много пута сам тражио од својих балтичких колега, па чак и тамошњих политичара: објасните, за Бога милога, зашто би Русија напала Литванију и окупирала је, шта смо ми то тамо превидели или загубили? Нико није могао да ми пружи јасан и смислен одговор. А познато позивање на "анексију Крима" само нервира, ништа заједничко нема ситуација у Литванији са недавном ситуацијом на Кримском полуострву, нити ће имати. У Литванији није било база руске морнарице и НАТО неће хтети да, као на Криму, на јужној мекој тачки наше земље руске морнаре замени својима.

И кад смо већ код НАТО-а. Чудно је што Јуозас Олекас, министар одбране Литваније, државе чланице Алијансе, који је јавности и медијима представио приручник од 75 страница упутстава за "преживљавања под окупацијом", ни најмање не верује у солидарну заштиту држава и армија Алијансе. Вероватно је свестан да се ни САД, ни Немачка, ни Француска и Велика Британија неће до краја завадити са ракетно-нуклеарном велесилом Русијом због неке тамо Литваније. Можда ће залелекати, и у Савету безбедности УН, можда ће увести још санкција које ионако не дају резултате и ...то је све. На рат са Москвом због Виљнуса се неће одлучити. Зна то и литвански министар одбране, јер како другачије објаснити његову препоруку грађанима своје републике да "у знак отпора окупационим властима вежу црне траке жалости на руке, ступе у генерални штрајк, не поштују полицијски час, бојкотују састанке колаборациониста са становницима"? Ни речи о интервенцији НАТО савезника у одбрани Литваније и избацивању окупатора из земље, само порука: сами ћемо се изборити – црним тракама и штрајковима.

Одакле министар извуче такве савете? Из искуства окупације Авганистана и Ирака од НАТО снага на челу са САД? Литванске јединице су, сетите се, активно учествовале у тим агресијама против суверених држава. Никада нећу заборавити како ми је командант литванских оружаних снага генерал-мајор Валдас Туткус рекао, када се као мајор у јединици совјетских падобранаца борио у Авганистану против муџахедина, да не зна зашто то чини. А данас зна - његови подређени у Авганистану штите слободу и демократију? Питао бих генерала: па, где је та слобода и демократија за Авганистан на натоовско-литвански начин?

Али не, нећу се ругати примитивној западњачкој демагогији и њеним шаблонима. Нешто ми је друго нејасно и, по свему судећи, не само мени. Зашто су на литванском тлу, па и на аеродрому Зокнај испод Шјауљаја, размештени на сталном борбеном дежурству борбени авиони F-16 и "јурофајтер тајфун" (Eurofighter Typhoon) неких земаља НАТО-а, који могу да на циљеве испоруче америчке нуклеарни бомбе стациониране у Европи? Зашто су дислоцирани у Литванију? Због, како пишу немачки медији, "застрашивања Русије", исто као механизовани пешадијски батаљон Бундесвера који има хиљаду војника са стотинама тенкова "леопард 2"? Али у Виљнусу нису сигурни да ће сва та војска са тешким тенковским бригадама, које ће се појавити у Пољској, и механизовани пешадијски батаљони у Летонији, Естонији и поново Пољској бити у стању да одбране Литванију од руске инвазије. Зар је само хорор причама налик онима из упутства о преживљавању током руске окупације могуће убедити литванског грађанина да је сигуран и заштићен од спољне агресије и да се новац пореских обвезника троши мудро и ефикасно?

И на крају, али не по значају већ по месту. Становништво Литванија је нагло опало у последњих неколико година. Са 3,000,053 у 2011. години на 2,850,000 на дан 1. јануара, 2016. Локални политичари и демографи овај процес називају депопулацијом. Литванију већином напуштају, у потрази за послом и бољим животом у страној земљи, млади узраста од 19 до 22 година. Професор Лиудас Труска са Одсека за историју Универзитета у Виљнусу каже да садашња емиграција више личи на евакуацију. По социолошким анкетама, 20% становништва намерава да се исели, а међу њима је 56% младих.  Успоравању тог процеса неће помоћи ни покрет "Останите у Литванији!" на челу с председницом Даљом Грибаускајте. А онда још хорор упутство "како преживети руску окупације". Хтео не хтео, ко да не бежи из тог ужаса.

И ја нерадо, али ћу рећи да Виљнус грдно греши. Недостатак здравог разума и немогућност контроле - политичке, економске, демографске, информативно-пропагандне, а посебно војне, а не "љубазни људи" - све снажније окупирају Литванију. Русија у томе нема никакву улогу.

Известия

Аутор: Пуковник у пензији Виктор Литовкин, војни аналитичар ТАСС-а
Извор: Кому нужен идиотизм? - Известия
Превод: Мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот / Ћирилизовано

1 коментар:

Пишите српски, ћирилицом!