"Дебкафајл" о стварној позадини и могућим последицама најновијег израелског ваздушног напада на Сирију



Арапски медији објављују противречне извештаје о нападу "израелских авиона" са "четири 'попај' ракете дугог домета" испаљене у у уторак у ноћ 29. новембра из либанског ваздушног простора на западно предграђе Дамаска Ал-Сабуру, у непосредној близини аутопута за Бејрут.

Тако један либански лист пише да је у једном нападу уништено складиште муниције сиријске војске, док је у другим ракетирањима погођен и оштећен Хезболахов конвој с оружјем за Бејрут који се кретао аутопутем Дамаск - Бејрут. Било је и спекулација, касније демантованих, да је циљ једног од тих ваздушних напада био ликвидација високог руководиоца Хезболаха.

Ништа од тога нису потврдили ни Израел ни било који други службени извор.

Но, шта год се тачно десило, војна акција Израела против непријатељских циљева у Сирији неизоставно ће довести до реперкусија у наредна 24 часа, јер је њоме, без обзира где и одакле је изведена, прекршен тајни усмени споразум између новоизабраног америчког председника Доналда Трампа, руског председника Владимира Путина и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Тај споразум је умногоме зависио од америчко-руске сарадње у рату против Исламске државе у Сирији и подршке коалиције која се бори на страни Асадовог режима, тј. сиријске војске, Хезболаха и страних шиитских милиција под командом иранске Револуционарне гарде.

У склопу тајног усменог споразума "великих сила" припремљен је и нацрт званичног споразума између будуће америчке администрације, Москве, Јерусалима, Амана и УАЕ о аранжманима за стабилизацију јужних сиријских граница са Израелом и Јорданом.

Садржај разговора о тим аранжманима први пут је објављен у ексклузивном извештају "Дебкафајла" од 21 новембра, пошто су већ резуртирали незваничним повратком посматрача УН у демилитаризовану зону на Голану код Кунеитре.

Али онда, у недељу 27. новембра, руски авиони изненада кренуше у серију ваздушних на сиријске побуњенике концентрисане управо у тој области Јужне Сирије. После три месеца паузе руских ваздушних напада, у којој је Москва, тако изгледа, чекала да снаге сиријске владе остваре велики напредак у Алепу, Русија је прекршила споразум и послала авионе на Јасим и Дару да почисте преостале побуњеничке снаге на југу Сирије. Побуњеници су у тим нападима претрпели велике губитке.

Будућа Трампова администрација и Јерусалим су такав руски потез доживели као предзнак следећег, опасностима бременитог, корака, када ће сиријска војска, да употпуни упад, нахрлити на југ заједно са Хезболахом и другим шиитским милицијама које се боре под командом иранске револуционарне гарде.

У уторак су нанета још два ударца трилатералном "разумевању" у погледу Сирије.

Асад је обзнанио да се спрема за одлучну победу у Алепу, без обзира на захтев Трампових саветника Путину да се уздржи од последњег корака и преотимања ама баш свих источних упоришта побуњеника.

После Асада, огласио се Ердоган: "Турска војска је започела своје операције у Сирији да би окончала владавину председника Башара Ал Асада."

Такав сентимент је далеко од Трамповог и Путиновог тајног споразума којег је прихватио и турски лидер а који зависи од Асадовог останка на власти.

Иако је Ердоган познат по својим напрасним одлукама и одлучивању, више је него вероватно да је, пре него што је изашао у јавност са својим радикално другачијим ставом у погледу Асада, ступио у додир са новим америчким тимом за националну безбедност који се сада уобличава у Вашингтону. Ако заиста јесте, онда је Трамп употребио Ердогана да обавести Путина да је читава архитектура њиховог разумевања у погледу Сирије у опасности.

Потврде ли се извештаји арапских медија о израелским ваздушним нападима на сиријске и Хезболахове војне циљеве у Дамаску из либанског ваздушног простора, показаће се да Јерусалим следи Анкару у повлачењу из тог краткотрајног тајног споразума, и да се определио за самосталну политику у погледу сопствене безбедности а у вези са Сиријом.


Извор: Israel jets mark go-it-alone policy on Syria
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!