Тајна служба САД изгубила или јој је украдено на хиљаде пиштоља, телефона, кола...

Извор за фотографију: Clinton's Secret Service Agent Holds Diazepam Pen : snopes.com

На хиљаде предмета које су користили агенти Тајне службе САД - ватрено оружје, лаптопови, идентификационе ознаке, телефони, па чак и моторна возила - загубљено је током протеклих петнаест година, судећи по документима које је добило непрофитно владино надзорно тело Judicial Watch.

"Тајна служба је наводно елитна безбедносна служба - како је могуће да сва та силна опрема буде покрадена или загубљена? Ово је узнемирујуће. И требало би да забрине сваког Американца", изјавила је за The Daily Caller News Foundation Ирена Гарсија из "Џудишел воча".

Агенти тајне службе су пријавили да су између 2001. и 2016. фискалне године изгубили или су им украдена укупно 11 780 предмета - према подацима које је добио "Џудишел воч", а из којих се види да Тајна служба не прави разлику између изгубљених и украдених ствари.

Од 2001. до 2016. године изгупљен је или украден укупно 121 комад ватреног оружја/пиштоља, од чега 69 само у једној, 2002. години. Тајна служба је у истом периоду пријавила "нестанак" и 736 мобилних телефона, 571 идентификационе ознаке и шест возила (с чим у вези погледати и DHS Lost Thousands Of Badges, Hundreds Of Guns Since 2012 | The Daily Caller).

У "остало" је сврстано 4 644 од 11 780 изгубљених или украдених предмета, Највише је изгубљено или украдено 2004. године: 1 362 ствари, већином некатегоризованих.

Али нове информације указују да су спорадичне вести објављиване током последњих неколико година, да су агенти Тајне службе изгубили оружје или мобоилне телефоне, само назнаке постојања много већег проблема (Secret Service Screws Up — Again | The Daily Caller).

"Искрено говорећи, ово је збуњујуће", каже Гарсија.

Тајној служби је требало скоро годину дана да одговори на захтев "Џудишел воча", да му се, по Закону о слободи информисања (FOIA), достави документација о свим предметима који су од 2001. године нестали из Тајне службе. Judicial Watch је тај захтев поднео у склопу шире истраге.

The Daily Caller | The Daily Caller features breaking news, opinion, research, and entertainment 24 hours a day.

Аутор: Кетрин Вотсон, Follow Kathryn on Twitter
Извор: Missing: Secret Service Guns, Badges | The Daily Caller
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!