Доњецка Народна Република: Разлози хапшења екипе руског ТВ канала "Дажд"

Радници Министарства државне безбедности Доњецке Народне Републике (ДНР) су привели новинаре руског ТВ канала "Дажд" зато што нису имали одговарајућу акредитацију за рад на територији ДНР, саопштила је у петак прес служба министарства:
"Откривено је да опозициони ТВ канал "Дажд" на територији републике делује без одговарајуће акредитације од Министарства за информисање ДНР. Новинари су позвани у управну зграду министарства да дају објашњење за своју илегалну новинарску активност и покажу снимљени материјал."

После гледања снимака добијених од "Даждових" новинара, министарство је установило "необјективни и провакативни карактер" материјала који на погрешан начин одражава друштвено-економску и политичку ситуацију у ДНР - пише ТАСС:

"'Новинари ТВ канала Дажд, руски држављани Василиј Андрејевич Полонски и Сергеј Борисович Јерженков су депортовани у Руску Федерацију због кршења закона ДНР о деловању новинара на територији републике" - саопштила је прес служба ДНР."

Руски ТВ канал "Дажд" је у петак ујутро на свом веб-сајту објавио да не може да ступи у контакт са двојицом својих новинара, Сергејем Јерженковим и Василијем Полонским, који се налазе у Доњецку: "Пре нестанка, Полонски је редакцији јавио да је Министарство државне безбедности ДНР ухапсило чланове екипе."

DONi NEWS - DONBASS INTERNATIONAL NEWS AGENCY. Ukrainian crisis and conflict in the Donbass region of Ukraine


Александар Јовановић / Ћирилизовано:

"Дажд" је, кажу и они који га прате а чијој оцени верујем, петоколонашки медиј. Али се у овом случају, и бар што се тиче једног његовог члана, Василија Полонског, показао медијски писменијим од прес службе Министарства за информисање ДНР и новинара "Донија" чији је ово прилог. Како? Тако што Полонски говори о хапшењу чланова (телевизијске) екипе, док доњецке прес ћате и донијевац причају о "новинарима". Сниматељ није новинар, тонски сниматељ такође... као што ни побијени у НАТО-овом бомбардовању РТС-а нису били новинари него телевизијски радници и службеници РТС-а других струка - новинари су утекли, али су техничари мастера, реализатори програма...портири остали на свом положају.

И као филмски и ТВ продуцент и као потрошач новинарских производа ценим новинарску делатност и новинарско занимање - јер има и мајсторског и етичног новинарства, а не само преституције - али колеге и "колеге" пречесто заборављају чијем још умећу и раду имају да захвале за сликање, афирмацију и, неретко, за добру удају :)




Извор: Not objective and provocative character of materials: journalists from pro-american Russian TV channel Dozhd deported from DPR | Donbass International News Agency
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!