Пуковник Касад: Мосул, амерички губици

ТАСС пише...


Фотографија: Марко Дробњаковић / АП
Губици америчке војске задве недеље операције заузинања ирачког града Мосул који је окупирала терористичка организација Исламска држава су 16 погинулих и 27 рањених. Ово је ТАСС-у пренео војно-дипломатски извор из Москве:

"За прве две недеље копнених војних операција освајања Мосула погинуло је 16 америчких војника, још 27 је рањено. Највећи број погибија и повреда изазван је скривеним минама, артиљеријском и минобацачком ватром."

Према његовим речима, ово изгинуће је последица лоше координације дејстава авијације и јединица специјалних снага: "Тако су два специјаца погинула у нападу америчког авиона Б-52Х (B-52H) на предграђе Мосула." Извор агенције истиче да су прошле две недеље од почетка операције, а коалиционе снаге нису постигли никакав значајан успех у Мосулу.

"За демократе који напуштају Белу кућу, освајање Мосула је адут у предизборној политичкој игри, игри чији је улог победа њиховог кандидата - Хилари Клинтон. Зато су сенатори и утицајни политичари приморани да релансирају, да лобирају решења за убрзање борби у Мосулу, без обзира на тешке губитке америчке војске" - истакао је наш извор. - ТАСС: Международная панорама - США потеряли в боях за Мосул 16 человек убитыми и 27 ранеными

Пуковник Касад: Све ово је цена журбе. Фокусирањем на брзо освајање Мосула и проценом да ће се договорити са делом врхушке Исламске државе, Американци на крају не добише жељено – пробивши се у град са истока, група је застала у тешким борбама на источном рубу Мосула, темпо операција на северу и југу града је почео да озбиљно заостаје за планираним, избори су фактички почели, а о заузимању Мосула нема ни говора. Ипак треба напоменути да је цурење тајних америчких разговора са врхом "калифата" одиграло важну улогу у развоју битке за Мосул: на крају су Американци, уместо лаке шетње са победом у финалу, добили ново издање изгибенја код Рамаде и Фалуџе. Можете мислити какви су тек губици ирачке војске, ако Американци трпе велике губитке у Ираку бар последњих годину дана. Наравно, за масовну операцију, то нису велики губици, али за Американце и њихов циљ јесу, огромни. А Ирачани се никад нису ни бројали.

И још нешто. Ако се сећате перестројке, био је такав мит у свакодневној употреби, касније демантован, да је Црвена армија водила офанзиве по неким датумима, у стилу "Кијев је хтела да заузме до 7. новембра", и томе слично. Па, сада видимо како САД две недеље покушавају да обаве операцију, са циљем да калифат до 8. новембра напусти Мосул. Класична "црна митологија", али у пракси. У стварном животу, покушаји да се убрзају војне операције (у којима је увек пуно замки) по различитим датумима често не завршавају по плану - политичара.

Colonel Cassad

Аутор: Борис Александрович Рожин (104 превода)
Извор: Битва за Мосул. Потери США - Colonel Cassad
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано
Приређено на


Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!