Поводом вести "РТС и РТВ и следеће године на буџету"

Политика данас (20. децембра) пренесе вест волшебног Танјуга:



"Два јавна медијска сервиса, Радио телевизија Србије и Радио телевизија Војводине, требало би и следеће године да се делимично финансирају из државног буџета, у којем је, за ту намену, резервисано четири милијарде динара.
Како се наводи у Предлогу закона о измени закона о јавним медијским сервисима, који је упућен у скупштинску процедуру, тај начин финансирања требало би да траје до 31. децембра 2017.

Такса је остала непромењена, па ће грађани Србије наставити да плаћају РТС и РТВ 150 динара месечно, наводи се у законским изменама које су објављене на сајту парламента.

Као разлог за продужење важећих одредаба које се односе на финансирање јавних медијских сервиса истакнут је њихов значај у очувању и напређењу демократских вредности друштва."

Плаћате ли претплату и да ли сматрате да је потребна? Ја сматрам да је и само питање блесаво, налик питању да ли грађани треба да плаћају за школство, војску, полицију, правосуђе, државну управу, цркву...Државна радио-телевизија није никакав јебени "јавни медијски сервис", него средство којим нација (дакле и народ и његова држава) користе моћне и свеприсутне медије за побољшање квалитета живота, сопствени развој, па и у одбрамбене потребе. Друга је ствар како. Намесничка власт рече да их (две куће, једну садашње, другу будуће државе) финансира имајући у виду  "њихов значај у очувању и унапређењу демократских вредности друштва", што је апсолутно тачно, јер су управо "демократске вредности" - како их дефинише окупатор - уз нешто силе и поткупљивања, а највише уз помоћ политичког образовања и свести пучине - ову садашњу олош, као и све (пост)петооктобарске и довеле на власт. А власт треба сачувати, у чему је телевизија још увек, уз војску и разне врсте полиција, незаменљива.

Научимо ли шта успут? Окупатору и намеснику то никако не треба, и не даје, али ипак научимо. Таква је природа свих медија: нема толико лоше књиге и огавног телевизијског програма да се из њих нешто не може сазнати. Сазнајете и кад приметите да неких ствари никако нема, нпр:




 

Да, није "згодно", превише је лепо и дирљиво а националистички (читај: родољубиво).

Али биће једном и мајсторски урађених емисија, које ће, свака својом честицом, јачати Српство.

До тада треба сачувати радијске и телевизијске државне куће, оно мало преосталих мајстора и стечено искуство и знање. И повећати сопствено. Читајте и навикните своју децу да читају о историји, природи, језику...свих медија, па и радијског и телевизијског.

Да нам се са новијим медијима не би десило што и са књигом: власт је Гутенбергову штампарску пресу с почетка доживљавала као смртног непријатеља али је научила да је користи у свом интересу, док маса и данас...А маса нам треба да се из ње породи оних стотинак срчаних родољуба вичних и информационом рату.

(У потпуној појмовној збрци у погледу медија, нарочито електронских, појам "информациони рат" користим као збирни појам који обухвата: информатички рат (компјутерашки, као када је у питању "хаковање", на пример, или ометање електронских веза, уграђивање backdoor-a у софтвер и хардвер...); информативни рат (медијима и медијским производима: "белом" и "црном" пропагандом, дезинформацијама...). Читаоцу бих препоручио, ако је уопште вољан да учи о медијима, да се најпре оборужа са два-три одговарајућа речника. Има и наших, али нећу предложити ниједан наслов јер бих морао да објашњавам чему и њих користити критички...)



П. С.  Накнадно прочитах чланак (кажу руског) Спутњика:

"Наравно да српски јавни сервис не може да буде као енглески, који има традицију дугу неколико деценија, а ми тек покушавамо нешто да створимо." - Народ нам је паметнији од елите

Во, а добитник награде "Александар Тијанић", очигледно мисли да српска телевизија постоји откад он на њој ради. Јесте заслужио награду, а и таква награда таквог носиоца.


Извор: Танјуг, Политика

Приредио: Александар Јовановић, филмски и ТВ продуцент / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!