Поводом "Блицовог" чланка "RASKOL U PUTINOVOM SAVEZU Svađa bliskih prijatelja POLJULJALA TEMELJE Evroazijske unije"

Прво текст Недељка Чолића, трудбеника ЦИА-ине медијске испоставе у Србији под називом "Блиц", а онда коментар.



RASKOL U PUTINOVOM SAVEZU Svađa bliskih prijatelja POLJULJALA TEMELJE Evroazijske unije

 

Evroazijskoj uniji preti raspad zbog sukoba Rusije i Belorusije, pošto se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nije pojavio na neformalnom samitu ove organizacije u Moskvi.


Vladimir Putin (Foto: Tanjug/AP)
Neformalni samit Evroazijskog ekonomskog saveza, koji čine Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgizija, te Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju, u kojoj je još i Tadžikistan, održan 26. decembra u Biblioteci "Boris Jeljcin" u Sankt Peterburgu prošao je bez predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. Objašnjenja zbog čega se Lukašenko nije pojavio na samitu nema ni iz zvaničnog Minska, niti iz Kremlja. Lukašenko je do sada samo dva puta propustio ove samite, 2009. i 2013. godine. Na samitima učestvuju šefovi država, a ukoliko su oni sprečeni, menja ih premijer ili neki drugi visoki funkcioner. Međutim, ovoga puta Belorusija nije poslala nikog.

Analitičari u ruskim medijima smatraju da uzrok leži u zategnutim odnosima Rusije i Belorusije. Dve države nisu mogle da se dogovore ove godine oko uslova transporta ruskog gasa. Minsk duguje Moskvi 425 miliona dolara, a beloruska strana traži i sniženje cene gasa sa 132 na 73 dolara po kubiku energenta. Iako su o ovome održani brojni sastanci zvaničnika, među kojima je i novembarski susret Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Moskvi, dogovor nije postignut.

Pred kraj ove godine došlo je i do sukoba zbog uvoza robe iz Evrope koja podleže ruskim sankcijama.

Aleksandar Lukašenko
- Belorusija zloupotrebljava situaciju sa zabranom uvoza robe iz Evropske unije i Ukrajine - izjavio je Sergej Dankvert, šef Roseljhoznadzora, ruske državne ustanove koja odobrava uvoz hrane u Rusiju.

- Dankvert nas je pljunuo i oklevetao - uzvratio mu je Lukašenko.

Stručnjaci smatraju da su odnosi dve zemlje veoma narušeni i da "više ništa nije kao što je bilo".

- Lukašenkovo odsustvo je u vezi sa njegovim manjkom argumenata u pregovorima sa Putinom. Lukašenko je navikao da Moskva ne može bez Minska i da je Rusiji potrebna beloruska spoljnopolitička i vojna podrška. Međutim, u Moskvi više ne misle tako - kazao je Andrej Suzdaljcev, zamenik dekana Visoke škole ekonomije, jednog od najvećih ruskih univerziteta.

Lukašenkovo odsustvo ozbiljno je uzdrmalo temelje Evroazijske unije. Carinski ugovor na samitu su potpisali Rusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgizija, ali kirgiski predsednik Almazbek Atambajev prvo nije hteo da ga parafira. Dokument je dat i Belorusiji na potpis, bez čijeg odobrenja ne može da stupi na snagu.

Pošto bez predstavnika Belorusije nisu imali kvorum, čelni ljudi Evroazijske unije nisu mogli da izaberu ni generalnog sekretara, pa je izbor odložen tek za april.


Valerij Karbaljevič, beloruski politički analitičar, kaže da je Lukašenko ranijih godina već pretio bojkotom kako bi dobio ustupke od Rusije za izvoz mlečnih proizvoda i u vezi sa eksploatacijom nafte, u čemu je i uspeo. Međutim, situacija je sada drugačija.

- Lukašenko više ne može da utiče na rusko javno mnjenje, pošto je podrška Putinu velika, pa je neizvesno hoće li beloruski predsednik uspeti u nameri - kazao je on.

Barijere ostaju

Lideri zemalja Evroazijske unije nisu se na samitu baš pohvalno izjasnili o dometima ovog saveza. Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev kazao je da ostaju barijere u trgovini i transportu robe. Predsednik Jermenije Serž Sargasjan izjavio je da se ponecijali saveza nedovoljno realizuju, dok je predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev naveo da "negativne strane ponekad preovlađuju u Uniji", ne želevši da se konkretno izjasni šta je u pitanju.

Srbija posmatrač

Srbija pregovara sa Evroazijskim ekonomskim savezom oko sporazuma o slobodnoj trgovini. Srbija ima pojedinačne sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom, ali ne i sa celim savezom, zbog čega postoje brojna ograničenja u izvozu naše robe. Naša zemlja ima status posmatrača u Organizaciji za kolektivnu bezbednost i saradnju.

Извор: RASKOL U PUTINOVOM SAVEZU Svađa bliskih prijatelja POLJULJALA TEMELJE Evroazijske unije


Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Читалац "Ћирилизовано" није изненађен оваквим развојем догађаја. Од досадашњих 23 превода под ознаком Белорусија, има бар десет чланака који указују да Лукашенко, најблаже речено, није одговарајући калибар за битку за Евроазијски савез. Али "Ћирилизовано" чита тек 300-400 људи.

И зато, јер руски медији углавном прећуткују догађаје који потврђују такав закључак - можда стога што Белорусија све окренутија Западу доводи у питање непогрешивост руке која их храни - а српски медији наклоњени Русији немају од кога да преписују на ову тему, ако им уређивачи уопште знају шта се догађа, ето, доживесмо бљицкасто сеирење над још једним неуспехом руске политике спрам словенских земаља.

И то кроз непотпуну информацију. Царински закон Евроазијског економског савеза је разлог (или само повод) што председник "дежеле" Руског света није био на самиту ЕЕС:

"...господин Лукашенко је изразио сумњу у ваљаност стопа увозних царина одређених нацртом документа (Царинског закона ЕЕС - прим. прев.): "Ако добијамо неке бенефите, онда добро, али ако их губимо, као што каже Ваш извештај, шта ће нам онда такав савез?", рекао је Александар Лукашенко обраћајући се министру финансија Владимиру Амарину.

Нацрт Царинског закона су 16. децембра одобрили премијери држава чланица ЕЕС." - Lukashenka skips summits in Russia | naviny.by

"Блиц" и слични имају разлога за селективно извештавање, јер са аспекта интереса њихових власника није "згодно" да кокошар, али тренутно и највећа узданица Запада да ће доакати Путину, испадне то што јесте. Mеђутим, руски медији на енглеском и српском језику греше прећуткујући својим корисницима стварност, ако ни због чега другог, онда зато што ће изгубити поверење читалаца, бар оних којима писмено коришћење интернета није страно, а на своје русофилство гледају као на категорију која јесте неупитна, али не укључује обожавање и некритичност.

Изгледа да руски политички и медијски естаблишмент пропусти прилику да нешто научи из слома пропагандне политике америчких неоконзервативаца примењене (и) у кампањи Хилари Клинтон. Да ли треба да и РТ, "Спутњик", ТАСС... прођу као Си-Ен-Ен, "Вашингтон пост" и Ројтерс, којима се публика, некада милионска, сада срозала на по пар стотина хиљада - безнадежних "конзумената"?


Приређено на:
BunsenLabs Linux

4 коментара:

  1. Треба бити опрезан са тим информацијама јер ми се некако чини да ту има и информационог ратовања односно одвлачења пажње Западу од нечега важнијег. Па и када све иде ако по лоју добро је убацити зрнце зачина да нешто шкрипи да се супарници обрадују јер ако ми не убацимо зрнце зачина могли би они па би смо се ми забринули.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "Зна Путин шта ради", је л' то хоћете да кажете?

      Је л' знао шта ради када је допустио да исконска руска земља - Украјина постане руски непријатељ? Је л' знао шта ради када је допуштао да Руси троше милионе по Црној Гори а она оде у НАТО? Да ли одобравате што што се према намесничкојвласти у Србији односи као да је у њеном ПР тиму?

      Или и ту има какав лукав план?

      Избриши
    2. Невероватан провизоријум долази из Русије, од Совјета. Г. Јовановићу, ту сте потпуно у праву, а што се Србије тиче, Русија нас држи у стегнутој крагни.

      Од како сте откачили "Врану" (Сакера, никада му нисам веровао, он је врста "Сиријске опсерваторије..." ), читам вас редовно и ретко кад имам озбиљне примедбе.

      Жао ми је што "Ћирилизовано" чита тако мало људи, можда је време и за ФБ-страницу?

      Свако добро!

      Избриши
    3. "Ћирилизовано" последњих месеци има око 400 посета дневно у просеку. Што је солидна цифрра за БЛОГ (медијум сасвим различит од веб-сајта или портала)са пар, а не десетинама прилога, сваког дана.

      Мада бих, наравно, волео да то што преведем прочита много више људи.

      Али не по цену пристајања на сарадњу са порталима чији ће уредници пренасловљавати прилоге тако да буде "шокантно", "невиђено", "језиво"...

      Не слажем се са Вама да нас Русија "држи у стегнутој крагни". Русија је Србију одавно препустила "партнерима", али хоће и овде да осигура интересе своје нафтно-гасне олигархије...

      Али шта да се ради, српски народ нема других пријатеља осим руског народа.

      Поздрав, Мрачни :)

      А, да. Постоји ФБ страница "Ћирилизовано". Служи ми као огласна табла за чланке на блогу.

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!