Затрована "одма' генерација" и интернет медији у 21. веку


Према сајту "Радио Слободна Европа",  на безличној петроградској четвороспратници у Улици Савушкине истакнута је табла са безазленим натписом "Центар за истраживање интернета".

У згради ради владин тим професионалних тролова који распоређени у четрдесетак соба и сменама од 12 сати крстаре интернетом и постављају прокремаљске коментаре по форумима и веб-сајтовима.

Петроградски блогер Марат Буркхард је недавно у детаље описао "тајну" делатност својих колега, који су, како рече, "политички неписмени млади људи" које шефови морају да брифују о актуелном на почетку сваке смене и стално држе под надзором.

Добро. Али сад треба напоменути да је извор, "Радио Слободна Европа", ноторно пропагандистичко средство - деценијама на ЦИА-ним парама, а сада финансирано преко Стејт департмента и од "приватних донатора". Основне тврдње су тачне, али је проблем што нема контекста. Јер, било да ФСБ или нека друга "деликатна" служба управља Центром за истраживање интернета или не, процене кажу да читава руска обавештајна структура оперише тек са двадесетином америчког еквивалента, чак и без британског и других западних савезника.

Дарко Дражовић: Како заштити Фајерфокс од политичара, старлета и осталог спама

Лого: Иван Благојевић
Ближе нам се избори. Разни Вучићи, ДС-ови, Дачићи, Тадићи и сличне искусне екипе ће се појављивати на свим могућим и немогућим сајтовима и телевизијама 25 дати дневно и народ ће их виђати како обилазе села и по шталама мазе збуњене краве, обећавају радна места незапосленима а запосленима веће плате и радна права, асфалтирају, доводе разне "Мерцедесе" и "Интеле", дижу пензије, смањују дажбине, укидају РТС претплате, спашавају пропале фирме, боље здравство, боље школство – и сав остали изборни дифолт који се примењује успешно већ скоро 30 година уназад и пали код лаковерног народа.

Мало-мало неки утицајни домаћи портал или "инфлуенсер" избаци неку круцијалну вест од суштинске важности за наставак опстанка живота на планети попут „Нећете веровати шта је доручковао Цецин Вељко прошле суботе у пекари на ћошку“, „Старлета открива непознате детаље из њеног живота“, „Венди изјавила – нешто“, „Човек је отишао у ве-це да кења а онда се десило нешто невероватно“ и слични садржаји.