петак, 26. фебруар 2016.

И тек онако, јер има света и ван ћирилице: Оскар Бентон и Моника Белучи


Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић": Вече историчара уметности Жарка Видовића,први деоПатриотски покрет Србије: када закон постане неправда - отпор је наша дужност!


Поштовани браћо и сестре,

Позивамо Вас да се придружите АНТИ-НАТО протесту, који организујемо, заједно са Заветницима”, Покретом за Србију и Покретом Јака Србија, дана 04.03. (петак) у Нишу, на Тргу Краља Милана, са почетком у 16.00 часова. 


Кашуби: Антони(је) Абрахам (1869-1923)

Ову особу је немогуће заобићи, као ни кашупску „абецеду”. Он има своју улицу у Гдањску, Гдињи, Сопоту, у најстаријој гдањској четврти – Олива и многим градовима и градићима широм Кашупске Земље и Поморског округа. У кући, у којој је некада становао у Гдињи, на Старовјејској (Старосеоској) улици, познатој и као „Абрахамова кућа”, данас је смештен део Градског музеја Гдиње. Зашто? Зато што је баш Антоније Абрахам био послат, заједно са Томашом Рогалом, 1919. године на мировну конференцију у Версај, где се „борио” да се Гдањск и Поморје, после 1. светског рата, прикључе Пољској. У Кашупској Земљи популарни Туна Абрахам, прозван такође „кашупским краљем”, цео свој живот је посветио борби за очување пољског и кашупског духа своје малене домовине и њено ослобођење од пруске доминације. У кући, у којој је свој живот завршио 23. јуна 1923, и данданас се може видети спомен-плоча на којој пише: „На овом делићу земље (мисли се на мали део обале који је Пољска, захваљујући његовом деловању, између осталог, добила у посед између два рата) свој напорни живот је завршио - Антоније Абрахам. Великом сину кашупског народа, неуморном борцу за пољску Кашупску Земљу и присаједињење Поморја Пољској – захвални Кашуби”.