"Нико нам не забрањује да се вратимо"


"Логично је оставити ПВО у Сирији. Али питање је: да штити од кога? Најбољим комплексом С-400? ИСИС нема авијацију"- подсетио је бивши начелник генералштаба Јуриј Балујевски, у интервјуу новинама Поглед (Взгляд). Он сматра логичним да једини циљ на сиријском небу за руску ПВО може бити само турска борбена авијација.

У петак, начелник Главне оперативне команде Генералштаба, генерал-потпуковник Сергеј Рудској је рекао да се део руске авио групе вратио из Сирије на аеродроме трајног базирања. "Тренутно се ради припрема за пребазирање армијске авијације и делова за подршку јединица, које ће се одвијати у складу са распоредом. Део опреме и терета ће превест војна транспортна авијација, а део – морским транспортом, "- додао је он.

Moon of Alabama: Америка, Куба и "људска права" као оружје

Друга Куба у белом (Фотографија: Ернесто Мастраскуза / ЕПА)
Ова реченица јесте типично "гардијановско" њањање о стању људских права на Куби, али ме ипак остави у чуду:

"Хапшен сам и премлаћиван безброј пута", каже Ералидис Фромета Поланко, један од активиста који су на демонстрације излазили потпуно обучени у бело, и сваког петка мирно ходили 5. авенијом, протестујући због непостојања слободе говора и изражавања." - 'The oppression is high': Cuban police break up protest ahead of Obama's visit | World news | The Guardian

Какву то слободу говора и изражавања немају? Очигледно им не недостаје слободе да демонстрирају сваке седмице. Шта је у питању?

Недељко Николин Кајиш: Знам ја нас... У судбини писма је судбина народа

Ми смо, све од Немањића па на овамо, увијек имали чиме "међу свијет", јер смо увијек били културна вриједност.

Није тачно да странци мрзе ћирилицу. Њима је свеједно којим се писмом користе Срби. Свеједно је, изгледа, и нама; 64:2 је у корист латинице.

Народ не чине само живи, већ и умрли, и они који ће се родити. Та чињеница се не смије сметнути с ума, поготово када су у питању културна добра народа.

Хоћемо ли ми бити та генерација која ћутећи, мирно гледа, па чак добрим дијелом и учествује, у губљењу духовног блага? Изгледа да хоћемо. И да већ јесмо.

Оружје за информативни рат: манипулација изразом лица снимане особе у реалном времену (ВИДЕО)

Истраживачи су развили невероватну видео технологију која омогућава да нека особа на другу пренесе свој израз лица у реалном времену. Испробана је на мимици Џорџа Буша, Доналда Трампа, Барака Обаме и Владимира Путина.

Ово достигнуће, колико импресивно толико и узнемиравајуће, резултат је сарадње истраживача са немачког Универзитета Еранген из Нирнберга, Института за информатику "Макс Планк" и Универзитета Станфорд из Калифорније.