Много је књига и чланака написано (и још увѣк се пише) на тему (зло)употрѣбе језика, на тему бирократизације и мућења чисте воде српског језика свакојаким талогом и муљем састављеним од страних, потпуно непотрѣбних и сувишних, разливених и неодређених појмова.

Драган БУКОВИЧКИ
Драган Буковички

Прави суноврат српског језика почиње са доласком комуниста на власт. С њима међу политичаре улазе у моду „дискусије“ и нагваждања без краја и конца, којима главна сврха бѣше да и код најзаинтересованијих, најпажљивијих слушалаца убију сваку вољу и жељу за размишљањем. Најбољим „дискутантима“ и „говорницима“ сматрани су они који ни сами нѣсу имали појма о чему говоре. Убијана је свака могућносст јавне расправе о питањима значајним за друштво. А када расправа изостаје – махери могу несметано да се баве својом работом.

Супротно свѣм очекивањима, са доласком вишепартијског система процес обесмишљавања и разградње српског језика, уместо да буде сузбијен, добија епске размѣре и коначно захвата све поре друштва и јавног мишљења – од јавних гласила, естраде, па до науке, књижевности и умѣтности уопште. Упоредо с постепеним окупирањем српских земаља тече и процес потпуног расрбљивања, растурања и отимачине српског језика.