Антимајданска војска

Одлука председника о оснивању Националне гарде – несумњиво је епохална. Иако може изгледати да је то чисто организационо питање, у ствари, то је још једна етапа Руског пролећа. Као операције у Сирији, и пре тога повратак Крима, одлука је моћна и неочекивана, и што је најважније - неопходна.

Иако се Национална гарда формира на основи Унутрашње војске (Унутрашња војска Министарства унутрашњих послова - Внутренние војска Министерства внутренних дел је оружана снага у оквиру МУП-а са централном командом и структуром и чиновима као и у оружаним снагама - прим. прев.), то није само промена имена. Систем који смо имали у овој области је остао из 90-тих година, и као резултат тога, био гломазан, непокретан и понекад слабо мотивисан. Сада коначно видимо жељу ка реду и обнови, не на речима (којих је својевремено било довољно), већ на делу.

Кашуби: Бјалогарда (Београд)

Кнез Ратибор Бјалогардски

Звали су је такође Бјалогуром (Белогора) или Белгардом, а налази се на пола пута између градова Лемборка и Лебе [у Кашупској Земљи. - ДВП]. Данас је то невелико село, које се живописно простире на малој висоравни и њеним падинама, у чијем подножју тече Ленђеховска Струга. О некадашњој слави Бјалогарде, подсећају нас данас само остаци моћних бедема од земље, на уздигнутом одбрамбеном клину, који доминира над мочварном долином – трагови огромног рова широког осам метара и насипа, који још данас има око шест метара висине и са кога вреди бацити поглед на широку долину реке Лебе. Толико је остало од Бјалогарде.

Руси, браћо, срамота је (3)

Руско-српско интернет гласило или симбол непрофесионалности?

Претходно:

- Ћирилизовано: Фонд стратешке културе - незнање или нешто горе?

- Ћирилизовано: Руси, браћо, срамота је

- Ћирилизовано: Руси, браћо, срамота је (опет)

Мало је што нас "Руска реч" вређа сталним излажењем на латиници у свом штампаном издању, ту је Фонд стратешке културе да "случајно" објави текст на ватиканоидном српском и редовно - у случају нашег блога, који се, више од свих других сличне, родољубиве и проруске оријентације, залаже за поштовање бољих медијских обичаја и права аутора и преводилаца - после најмање десет интервенција, и даље рад "неподобног" приписује другоме.

Азербејџански "Тренд": САД и Индија разматрају могућност заједничке производње ловачког авиона

"Тренд" је вест илустровао америчким ловцем шесте генерације. О том пројекту више на : В США представили проект истребителя 6 шестого поколения - YouTube

Тим из Министарства одбране САД у Индији води преговоре о заједничкој производњи борбених авиона - саопштио је у петак амерички секретар за одбрану Ештон Картер, како преноси "Спутњик".

"Чланови мог тима...управо сада, док смо ми у Њујорку, у Индији разматрају могућности заједничку производњу борбеног авиона", рекао је Картер у Савету за спољне послове.

Стојан Жупљанин: Цртице из Хага


Шта да пише о својој биографији човјек који је већ двадесет година у рату и коме се суди пред Хашким судом већ трећу годину. Да ли тај човјек, кога су биле све "Сциле и Харибде" овога свијета, уопште има још нешто од биографије или је она постала само блиједо парче папира, толико изблиједило да се на њему само назиру слова, некакав текст нечитљив и њему самом. Да ли је било шта остало што би вриједило подсјећања и памћења, или је можда боље препустити га даљем зубу времена и оно ће ,,одрадити свој дио посла” – помоћи ће да што прије падне у заборав, који  му неминовно и слиједи. Али, нека нешто од тога, бар и у најкраћим цртама, остане записано! За будућа нека поколења!

Литванија у рату против Русије

Литванске власти оптужише Русију за "инвазију". Међутим, никакве детаље не сазнадосмо, али је Одбор за националну безбедност Парламента Литваније обнародовао да постоји могућност таквог напада.


Спутњик: Путин поново изненађује (видео)


Ћирилизовано: Добро, Путин зна и воли да говори немачки, али обратите посебну пажњу на завршни део видеа и Вимерове речи о информативном рату.

А да се подсетимо ко је Вили Вимер, редак Немац коме Срби дугују, политичар али частан човек:

"Вили Вимер, бивши државни секретар Министарства одбране Немачке и посланик у Бундестагу, у интервјуу за Геополитику сведочи да је на конференцији високих званичника САД и европских земаља у Братислави 2 000 одлучено да Србија буде трајно искључена из европског развоја..." - Геополитика

© Sputnik/ Сергей Гунеев

Руски председник Владимир Путин изненадио је присутне када је током Форума у Санкт Петербургу ускочио као преводилац бившем државном секретару Министарства одбране Немачке Вилију Вимеру.