За читаоце из САД: Kosovo: Hillary Clinton’s Legacy of Terror

Приближно четвртина читалаца "Ћирилизовано" је из Сједињених Америчких Држава. После српских, убедљиво највише. Не умем то да објасним, али... Ево нешто само за вас, ако ћете гласати на америчким председничким изборима. 

И ако увиђате потребу да се подрже медији и аутори као што су Antiwar.com и , који се баве истином, а не пропагандом империјализма погубним и по САД и америчке грађане. 



Kosovo: Hillary Clinton’s Legacy of Terror

 

Hillary Clinton and Hashim Thaci (Извор за фотографију: Global Research - Centre for Research on Globalization)

Kosovo is Clinton Country: a 10-foot-high statue of Bill overlooks “Bill Clinton Boulevard” in the capital city of Pristina. Hillary is also memorialized in what has become the crime capital of Europe: right off the street named for her husband is a store named “Hillary,” featuring women’s clothing modeled after the putative Democratic party nominee for President. Pantsuits figure prominently. As Vice puts it: “While former President Bill Clinton has had a boulevard named after him, it’s without a doubt that his wife’s the real star out here.” Why is that?

Кашуби: Национални парк Тухолска прашума (Bory Tucholskie)

Некада је то била непроходна прашума, богата дрвећем, такође листопадним. Малобројни становници су се бавили локалним занатима: шумским пчеларством, смоларством, сплаварењем. Током векова, некадашња прашума је проређивана. Пустошили су је ратови – са Швеђанима, затим седмогодишњи, пробијали су кроз њу путеве војске Наполеона. Привреда пруског окупатора ју је највише уништила. Посечене су најквалитетније врсте дрвета, а сађен искључиво бор. Пораст броја пожара у сушно доба, паразити који су нападали ту тада монокултурну шуму, крчење великих површина у пољопривредне сврхе, учинили су своје. Од некадашње прашуме, остале су једино мале оазе-резервати природе и њени, овде-онде поразбацани споменици.

Квадратура круга: Гдањск (ВИДЕО)

Гдањск је вековима био место судара словенске и германске културе и кључна тачка сукоба интереса Пољске и Пруске. Гдањск је град којег историја никада није штедела.



Почетком 14. века припадници крсташког реда Тевтонски витезови побили су већину словенског становништва Гдањска и окупирали ту област.

Имовина Јеврејима - на јесен

Почињу поступци реституције за страдале у Холокаусту. Поднети први захтеви из Београда, очекују се и из градова у Војводини



ПРВЕ расправе о захтевима јеврејске заједнице, по новом Закону о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које нису имале наследника, Агенција за реституцију одржаће у јуну. Како је за "Новости" потврдио директор Агенције Страхиња Секулић, позитивне одлуке очекују се већ крајем августа или почетком септембра.