РТ: Француски специјалци у Сирији (ВИДЕО)


Француска је послала своје јединице специјалаца на територију северне Сирије, да побуњеницима помажу и саветују их у борби против Исламске државе - званичник Министарства спољних послова Републике Француске је открио новинској агенцији АФП.

 "Очигледно је да офанзиву на Манбиџ подупиру неке државе, између осталих и Француска. То је уобичајена, саветодавна подршка" - рекао је званичник. До сада, Француска је признавала да је у том региону присутно негде око 150 њених специјалаца, али само у ирачком Курдистану.

Операција Акустична мачка

Како је такси ударио једну од најнеобичнијих операција Централне обавештајне службе САД?


Једна од необичнијих и бизарнијих иницијатива коју је изнедрила параноја хладног рата свакако јесте тајна операција Централне обавештајне службе САД (ЦИА), названа Aкустична мачка (енгл. Acoustic Kitty).

За овај пројекат, јавност је сазнала тек 2001. године, када је са докумената, на основу Закона о доступности информација, скинута ознака поверљивости. Акустична мачка није била назив за пројекат роботске мачке. Радило се о правој, живој и наизглед обичној мачки, са једном битном разликом: у њеним ушима и репу крила су се два микрофона и антeна.

Зашто Русија снижава тон и обуздава своју војну силу

Владимир Путин се рукује са министром одбране Сергејем Шојгуом на састанку у државној резиденцији "Бочаров Ручеј" у Сочију, 24. новембра 2014. Фотографија: Алексеј Дружињин / РИА Новости / Кремљ / Ројтерс

Павел К. Баев, Институт Брукингс: Русија показује за њу некарактеристичну разумност  - зашто и да ће то потрајати? / Russia is showing uncharacteristic prudence—Why, and will it last? | Brookings Institution

"Како се ближи јулски самит НАТО-а у Варшави, многи западни кругови све гласније говоре о неопходности сузбијања руске агресије. И заиста, постоје добри разлози за забринутост у погледу руских намера и капацитета, како је детаљно објашњено на недавној Конференцији "Ленарт Мери" у Талину. Али, Москва је последњих неколико месеци прилично разумна. Уздржаност није карактеристика Москве, иначе склоне агресивном тону, али ову нову појаву не треба занемарити, шта више, заслужује анализу.